Foto: SVT

Snedvriden konkurrens hotar svenska företag

Uppdaterad
Publicerad

Genom att använda olika EU-länders skatter och avgifter kan företag i Sverige nästan halvera sina arbetskostnader. Det här skapar snedvriden konkurrens och är ett hot mot svenska företag som skattar här hemma.

Det menar LO som tar upp problemet i en rapport som släpps i morgon. Den nya LO-rapporten visar hur företag kan använda EU:s fria rörlighet för att skapa paketlösningar med lägre skatter, eller inga skatter alls.

Till exempel kan ett företag som verkar i Sverige vara skrivet på Irland och hämta personal från Polen, berättar Claes-Mikael Jonsson, jurist hos LO.

– Man betalar arbetsgivaravgifter i Irland som är 12 procent, jämfört med 32 procent i Sverige. Och, i Polen är inkomstskatten en egenavgift, det är upp till arbetstagaren att betala den. Det vi ser när vi träffar de här arbetstagarna är att det blir ingen skatt betald i Polen, säger Claes-Mikael Jonsson.

Företagen kan alltså sänka sina kostnader ordentligt. Det sker utan att man bryter mot svenska kollektivavtal. Eftersom avtalen reglerar bruttolönerna utan att se till avgifterna i andra länder.

Främst inom bygg- och transportsektorn

Främst sker det inom transportsektorn, säger Claes-Mikael Jonsson och pekar mot att den sektorn har problem.

– Transportsektorn håller på att falla söder på grund av den här typen av konkurrens, säger Claes-Mikael Jonsson.

En annan bransch där detta märks är byggbranschen. Jens Hoffmann, vd för byggföretaget Dipart, har erfarenheter av den här sortens konkurrens.

Kan inte konkurrera

– Vi kan ju inte konkurrera mot den här sortens företag. Redan nu har vi ändrat vår verksamhet. Vi går från enklare jobb där vi inte kan konkurrera eftersom våra löner är för höga. I stället får vi tar mer avancerade jobb, säger Jens Hoffmann.

Vad händer då om företag som skattar i Sverige utsätts för den här sortens konkurrens? LO tror att det på sikt leder till en prispress på svenska löner och att skatteintäkter försvinner.

Det är inte de enda problemen som LO ser. Man tror också att arbetsmiljön och säkerheten för de som kommer hit från andra länder för att jobba kan drabbas.

LO: Arbetstagare utnyttjas hänsynslöst

– Företagen har med sig arbetstagare som många gånger utnyttjas hänsynslöst, säger Claes-Mikael Jonsson.

Också Jens Hoffmann har sett att det finns de som utnyttjas.

– Det är många som kommer till Sverige för att jobba inom byggbranschen. Arbetsmiljön är förkastlig, lönerna är orimligt låga, raster och helgdagar hedras inte alls, säger Jens Hoffmann.

Vill ha ny lag

För att förhindra detta vill LO ha en ny lag som gör att huvudentreprenören ska bli ansvarig för att underentreprenörerna i ett projekt också sköter skatter och avgifter korrekt.

LO uppmanar också regeringen att samarbeta närmare  med andra EU-länder för att se till att skatter och avgifter faktiskt betalas i de olika länderna. Det håller Jens Hoffmann med om.

– Jag tycker att det är normalt att den som är verksam i Sverige också betalar skatt och avgifter här. Om det är så att våra politiker väljer att det inte ska vara så, att de i stället ska betala skatt i sina hemländer, se då till att den skatten faktiskt betalas hemländerna då, säger Jens Hoffmann.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.