Foto: TT

Snöbrist plågar sporthandeln

Publicerad

Omfattande snöbrist i stora delar av landet har drabbat sporthandlarna i vinter. Den extra skjuts som OS-framgångarna skulle gett uteblir också. Nu hoppas branschen i stället på en tidig vår.

– Fram till första december sålde vi bra på förväntningarna men sedan har försäljningen inte alls nått upp till förra årets nivå, säger Jan Willén, affärsområdeschef på Intersport.

Längdskidtrenden har vuxit sig allt starkare de senaste åren och med fina svenska framgångar i OS-spåren i Sotji hade det varit upplagt för en försäljningsboom – särskilt som vi nu är mitt uppe i sportlovsveckorna. Men med barmark i stora delar av landet har den uteblivit.

På lång sikt tror dock Jan Willén att framgångarna kan gynna sporthandlarna och enligt honom pekar intressekurvan för längdskidåkning fortsatt uppåt.

Löpandet kompenserar

Både på Intersport och Stadium har man även märkt att försäljningen av löparskor och kläder varit starkare än förra vintern. Detta som en följd av det snöfria väglaget.

– Men det kompenserar ju inte fullt ut för tappet i vintersportförsäljningen, säger Jan Willén.

Den senaste samlade statistiken över sportbutikernas försäljning är för december månad och ingår i HUI Researchs månatliga detaljhandelsindex. Enligt denna minskade försäljningen med 7,6 procent jämfört med december ett år tidigare.

Tiden rinner ut

– Men december 2012 var en mycket stark månad då snön kom precis lagom före jul. Så det var inte helt enkelt att slå den försäljningen, säger Lena Larsson, vd på HUI Research.

Bortsett från i norra Sverige är det heller inte någon större köldknäpp med snö att vänta de närmaste veckorna, och för sporthandlarna har tiden börjat rinna ut.

– Måndagen efter Vasaloppet är det definitivt över. Då vill vi ha en tidig vår i stället så vi kan sälja cyklar och skor och andra vårprylar, säger Jan Willén.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.