Foto: TT

Snöig helg väntar

Uppdaterad
Publicerad

Alla vinterälskare kan glädja sig extra mycket inför helgen. Då blir det snö i stora delar av landet, på sina håll så mycket som 20 centimeter. Och det finns gott hopp om att snön kommer stanna kvar ett tag.

Snöandet börjar redan i morgon i de södra delarna och drar sedan vidare upp över landet under helgen.

SVT:s meteorolog Per Stenborg säger att det är svårt att bedöma vilken bana snöfallet tar på sin väg norrut, men att stora delar av Götaland kan förvänta sig snö.

– Snövädret som kommer in i morgon är lite oberäkneligt. I södra Götaland blir det förmodligen ganska blött och vid kusterna kan det också komma som regn på andra håll så blir det omkring 5 centimeter.

Mer snö efterhand

På lördag är det dags för Svealand och södra Norrlandskusten att få ta del av snöandet – och då i utökad form.

– Det blir ganska kraftigt snöfall med uppemot 2 decimeter på vissa platser, säger Per Stenborg.

På söndagen är det sedan norra Norrlands tur att få ordentligt med snö.

– Vi talar om 1-2 decimeter även där, säger Per Stenborg.

Snön stannar

I början på nästa vecka lugnar snöandet ner sig och det blir istället lite kallare. Därmed kommer de som fått snö under helgen sannolikt också att få behålla den. Perfekt för de som vill åka skidor eller hoppas på snö inför sportlovet med andra ord.

– Det är ingen jättekyla vi pratar om men det blir klart minus i hela landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.