Foto: TT

Busväder i fjällen – plogbilar har svårt att ta sig fram

Uppdaterad
Publicerad

Norska stormen Ole blev svensk under lördagen. Ett riktigt busväder med täta snöbyar drabbade fjälltrakterna – och vid Stora sjöfallet i Lappland uppmättes till och med vindar med orkanstyrka på kvällen, 34 meter i sekunden.

SMHI gick ut med en klass 2-varning för fjällen och norra Norrlands inland. För de södra delarna av Norrland nöjde sig myndigheten med en klass 1-varning, den lägsta nivån på den tregradiga skalan.

– Det är ett ganska besvärligt väder i fjällen med hårda vindar, snödrev och nedsatt sikt, säger Marcus Sjöstedt, jourhavande meteorolog på SMHI.

Tidvis hade plogbilarna svårt att ta sig fram på grund av storm och snödrev. Vid 19-tiden på lördagskvällen körde en plogbil fast i Gällivare och även på andra håll fastnade människor i snödrivorna. Polisen varnade trafikanter i den norra delen av Norrbotten att ge sig ut på vägarna.

Tusen kunder utan ström

Trafikverket tvingades stänga flera vägar, och även persontrafiken på järnvägen ställdes delvis in. Vattenfall satte in extra beredskapspersonal, uppger länsstyrelsen i Norrbotten.

Tusen av Vattenfalls kunder, främst hushåll runt Gällivare och Jokkmokk, drabbades av strömavbrott under lördagskvällen. Det rapporterar SVT:s Nordnytt.

Aktiverade krisorganisationen

De båda länsstyrelserna i Norr- och Västerbotten höll på lördagen också ett möte med bland annat räddningstjänst och elbolag.

– Vi har orienterat varandra så att alla är informerade om situationen, säger Rikard Aspholm på länsstyrelsen i Norrbotten.

Vid lunchtid uppmättes en vindhastighet på 32 meter i sekunden i Hemavan i södra Lappland. Det är en bra bit över stormgränsen som går vid 25 meter i sekunden.

Vid midnatt räknade man dock med att det skulle mojna i samband med att lågtrycket rörde sig mot norra Finland.

Svealand och Götaland klarade sig från de värsta vindarna. Men även på Gotland blåste det hårt på lördagen och en klass 1-varning utfärdades.

Fakta: Vädervarningar

SMHI:s vädervarningar utfärdas för sjö, land och fjäll.

En klass 1-varning innebär vissa risker för allmänheten och störningar för en del samhällsfunktioner.

Klass 2-varningar utfärdas för väder som kan innebära fara för allmänheten, stora materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner.

Klass 3-varningar innebär mycket extremt väder som kan innebära stor fara för allmänheten och mycket stora störningar i viktiga samhällsfunktioner.

Källa: SMHI

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.