Foto: TT

Snusets smak ska hemlighållas

Uppdaterad
Publicerad

Snus får ha vilken smak som helst. Men texten på dosan får inte berätta vilken smak det är på snuset, visar en ny utredning som presenterades.

Sedan tidigare står det klart att Sverige får bestämma över snusets innehåll, och att snusdosan kan se annorlunda ut när EU:s tobaksdirektiv blir svensk lag.

I dag lämnade lagman Göran Lundahl, som har utrett hur direktivet ska följas, en första utredning till regeringen.

Går emot regeringen

Utredningen har även tittat på hur varningstexterna kan utformas och kommer att gå emot regeringen och riksdagen när det gäller cigarettpaketens varningsmärkning.

Det har talats om en lagändring eftersom varningarna kan täcka mer än halva paketet, enligt Ekot, men utredaren håller inte med.

– Det finns ändå ett visst utrymme som faller utanför tryckfrihetsförordningen. Dels att komma med varningstexter på farliga produkter, dels att i lag reglera hur man får marknadsföra sina produkter och då tycker vi att den storlek som man föreslår nu för cigaretter nu går att genomföra utan att det står i strid med tryckfrihetsförordningen, säger Lundahl till programmet.

Skärpta EU-direktiv

Skärpningarna är en följd av EU:s tobaksdirektiv och ska träda i kraft 20 maj 2016. Andra förändringar är att tobaksvaror som har en tydligt märkbar doft eller smak annat än tobak inte får säljas.

Cigaretter ska inte får säljas till konsumenter i form av lösa cigaretter eller i förpackningar om färre än 20 cigaretter. Även produkter som inte innehåller tobak men som är avsedda för rökning, till exempel i en vattenpipa, ska förses med hälsovarningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.