Foto: SVT

Sociala företag bryter utanförskapet

Publicerad

10.000 människor i Sverige har fått jobb i så kallade sociala företag som anställer personer som står långt från arbetsmarknaden, bland annat utrikesfödda kvinnor. Ett av företagen är Yallatrappan i Rosengård i Malmö som givit kvinnor deras första jobb.

– Förut kunde jag inte låna pengar av banken för att köpa en lägenhet, men när jag fick arbete på Yallatrappan fick jag låna, säger Fatme Ibrahim som nyss köpt en lägenhet och som är en av de anställda på kvinnokooperativet Yallatrappan i Rosengård.

Yallatrappan i Malmö är ett socialt företag som vuxit från 8 till 20 anställda på fyra år. Den sociala aspekten innebär att affärsverksamheten genomsyras av delaktighet och integration. Yallatrappan har likalönsprincip och kollektivavtal och inga bidrag, utan bär sina egna kostnader även om en del av de anställda har nystartjobbidrag. Vinsten återinvesteras i företaget.

Företaget har tre verksamhetsgrenar. Café/catering, syateljé samt lokalvård och konferensservice.

– Allt här ska kunna dra inkomster och vi dumpar inga priser. Här finns ingen terapi, här är det riktiga jobb och riktiga löner. Vi konkurrerar på samma villkor som vilket företag som helst, säger Christina Merker-Siesjö, initiativtagare till Yallatrappan.

Skapar självständighet

Målet är att skapa jobb och ekonomisk självständighet för utlandsfödda kvinnor som står långt ifrån arbetsmarknaden.

– Vinsten för individen är stor. Många av de kvinnor som är här har många och långa sjukskrivningsperioder bakom sig och det är ett stort utanförskap där man känner att man inte gör nytta säger Christina Merker-Siesjö.

Många av kvinnorna har bott i Sverige i 15-20 år och för några är det här deras första jobb.

– Jag ville tjäna pengar själv, säger Fatma Elzein. Egna pengar så att när man köper något så känns det bra att det inte är från socialen.

Christina Merker-Siesjö pekar också på samhällsvinsten där man går från försörjningstöd till försörjning och också blir ett föredöme för sina barn.

– Vad skulle 20 kvinnor kosta i sjukskrivningar och ekonomiskt bistånd under så lång tid som de nu har haft. Samhället vinner på det och individen vinner på det.

Sociala företag växer

Alltfler människor som står långt från arbetsmarknaden får i dag hjälp till arbete av sociala företag.

I år är nästan 10.000 människor verksamma i sociala företag varav 3.000 är anställda.  Antalet företag är runt 300 och har fördubblats på fem år och väntas växa.

Studiebesöken hit är många, säger Christina Merker-Siesjö på Yallatrappan. I takt med ett ökande utanförskap på arbetsmarknaden, ifrågasättandet av Fas3 och debatten om vinster i välfärden, så ökar intresset för social ekonomi och sociala företag bland myndigheter och kommuner. Yallatrappan sprider nu sina erfarenheter till andra kommuner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.