”Visar att det funkar”

Uppdaterad
Publicerad

Fram till årsskiftet kommer 2.500 personer att förlora sin sjukpenning för andra gången. Svårt sjuka Marita Häggström, 62, är en av dem. Men socialförsäkringsministern tycker att systemet fungerar bra.

-Tycker man inte att det är bra att förtidspensionera bort människor som kan arbeta. Då måste man ha ordentliga tidsgränser, rejäl rehabilitering och stöd att komma tillbaka. Jag tycker att det här visar att det funkar, säger Ulf Kristersson

Marita Häggström som Rapport berättade om på tisdagen, delar inte socialförsäkringsministerns åsikt. Hon har grav artros och en svår blodsjukdom. Trots att hon är inlagd på sjukhus ska hon nu utförsäkras för andra gången. Förra vändan fick hon klara sig med 3000 kronor i månaden via aktivitetsstödet. Hälften av sin sjukpenning. Det här tycker Ulf Kristersson är fullt rimligt.

Olika regelverk

– Vi har lite olika regelverk i sjukförsäkringen och arbetslöshetsförsäkringen. Jag kan förstå att man tycker det påverkar på ett dåligt sätt här och nu. Men i grund och botten är det viktigt att personer som är arbetslösa får hjälp av Arbetsförmedlingen att komma till sin rätt.

Marita Häggström kom inte till sin rätt senast hon var hos Arbetsförmedlingen. Den enda gången hon var där fick dottern Lina Börjesson köra henne dit. Väl på plats konstaterades det direkt att hon var för sjuk för att arbeta. Handläggaren svarade att det finns ingenting de kan göra för henne.

Undantagen trädde i kraft 1 januari

Den här gången vilade hoppet på de undantag som regeringen infört, som innebär att de som är svårt sjuka kan få förlängd sjukpenning. Men det blev kalla handen från Försäkringskassan.

– Undantagen trädde ju i kraft den 1 januari, och de börjar ju prövas nu på allvar, så jag tycker nog vi ser ganska tydligt nu att de tillämpas, säger Ulf Kristersson.

”Vet inte hur jag ska orka”

Nästan hälften av de som är långtidsarbetslösa får inte hjälp att hitta jobb av Arbetsförmedlingen, det visar en intern kartläggning som myndigheten har gjort, skriver Dagens Nyheter i dag.

Den andra oktober ska Marita Häggström överföras till Arbetsförmedlingen.

– Jag vet inte hur jag ska orka med det där, det är ju inte många tusenlappar man får, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.