Foto: TT

Sockerbetor kan bli blodersättning

Uppdaterad
Publicerad

Blod är i dag en bristvara i hela världen. Nu hoppas man att sockerbetshemoglobinet kan komma att fungera som blodersättningsmedel.

Det är forskare i Lund som har upptäckt att sockerbetor innehåller ett stabilt och säkert hemoglobin, ett ämne som i människokroppen hjälper till att transportera syret.

– Det hemoglobin vi hittat i sockerbetan är väldigt stabilt och verkar vara helt ogiftigt säger Leif Bülow, professor i tillämpad biokemi vid Lunds tekniska högskola.

Nytt fynd i sockerbetor

Hemoglobin kan vara skadligt i sin fria form och det konstaterades för några år sedan när man testade ett preparat. Upptäckten att sockerbetors hemoglobin är stabilt och säkert gör att det kan bli ett realistiskt komplement tror Leif Bülow.

Att hemoglobin finns i växter är känt sedan innan men det är första gången man undersökt det i sockerbetor. Resultaten presenteras i en ny avhandling vid institutionen för tillämpad biokemi.

– Man har trott att växter bara producerar hemoglobin under stress på grund av av torka och frost men nu vet vi att den producerar det under helt normala förhållanden, säger doktoranden Nélida Leiva.

Växer fram i hela världen

Sverige ligger i framkant vad gäller forskning på blodersättningsmedel. I Lund har man undersökt att med hjälp av genteknik och bakterier framställa hemoglobin. Forskning pågår också i världen med stamceller men tekniken har inte kommit så långt. Växthemoglobin kan bli ett alternativ menar Leif Bülow.

– Den stora fördelen är att man kan ta fram det i stora kvantiteter för vi pratar om stora volymer när det gäller blod och då kan man säga att sockerbeta och även potatis är en sådan stapelgröda som kommer att bli intressant framöver. Det är så pass nytt med hemoglobin i växter och det håller på att växa fram i hela världen, säger han.

Riktigt blod behövs också

Hemoglobin ersätter inte blod utan ska ses som ett komplement i den akuta fasen. Sedan måste man ha riktigt blod.

– Jag tror att det betyder speciellt en hjälp i den akuta situationen när vi är i ambulansen, när det hänt en katastrof och kanske inte minst nu det som händer med Ebolaepidemin där man har svårt att säkra ett blod som vi kan ge.

Nu ska flera tester göras. Tillsammans med forskare i London som är världsledande på blodtransfusion och USA:s läkemedelsverk, FDA, ska man undersöka hur det fungerar på transplantationsorgan och i djurförsök.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.