Söker ”tv-seriesnygga” sjuksköterskor

Uppdaterad
Publicerad

I en platsannons kan man just nu se att akuten på Södersjukhuset i Stockholm söker sommarvikarierande sjuksköterskor som ska vara ”tv-seriesnygg eller Söderhipster”.

Varför satte ni den här rubriken?

– Vi ville helt enkelt märkas, sticka ut lite i mängden, säger Mats Glaser, chefsjuksköterska på SÖS. När vi gjorde annonsen funderade vi på om vi skulle skriva som vi brukar eller försöka med något nytt och bli lite mer synliga. Då valde vi den här rubriken, som är hämtad från en patient som besökt oss.

Det sistnämnda framgår dock inte av annonsen hos Platsbanken på Arbetsförmedlingen, konstaterar Mats Glaser när han letat upp annonsen där.

– Informationen som hör ihop med asterisken har trillat bort, däremot syns den i vår egen annons på landstingets hemsida. Där står det att formuleringarna i rubriken kommer från en patients synpunkter som blev veckans citat i DN. Utan den förklaringen fattar man nog ingenting.

Har ni haft svårt att rekrytera eftersom ni tar till ett sådant här grepp?

– Ja, om vi ska titta ”bakom rubrikerna” så är läget för att rekrytera sjuksköterskor lite kärvare än andra år.

Vad beror det på?

– Det är flera olika orsaker. En är att Karolinska institutet inte examinerat lika många sjuksköterskor eftersom de förlorade examinationsrätten ett tag. De har fått tillbaka den men det blev ett glapp.

– En annan orsak är missnöje med löneläget och så är det svårt för sköterskor som vill jobba i Stockholm att hitta någonstans att bo. Vi försöker hjälpa dem hitta bostad men vi har ju inga egna hus där vi kan upplåta lägenheter.

För att återgå till annonsen – tror du inte ni avskräcker dem som tycker att de inte passar in bland ”tv-seriesnygga” och ”Söderhipsters”?

– Nej, det tror jag inte. Om de läser hela annonsen och kontaktar oss tror jag de förstår att vi vill ha dem.

Och utseendet spelar ingen roll?

– Det gör det inte!

Kan ni inte befästa fördomar om sjuksköterskor när ni skriver så här?

– Jag tror inte det heller. Vi befäster inte fördomar – de finns redan. Alla tv-serier om sjukhus har inte lyckats ändra synen på sjuksköterskor, hur ska då vår annons göra det? Men om annonsen kan leda till en större debatt om synen på ett yrke vore det förstås fantastiskt.

Är det fler än vanligt som har hört av sig efter annonsen?

– Nej det har inte rasat in ansökningar. Det har kommit några, men det har inte ringt några sökande och ställt frågor som jag känner till.

Nu blir det journalister som ringer i stället – hade du räknat med det?

– Nej inte riktigt. I dag har det ringt några men inte tidigare, trots att annonsen legat ute sedan förra veckan. Men det är ju bra, då får vi uppmärksamhet.

Om det här faller väl ut, kan ni tänka er fortsätta med avvikande annonsformuleringar?

– Ja det är möjligt.

Maria Holmin

maria.holmin@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.