Solen med solfläckar Foto: Nasa

Solen avslöjar – mild vinter att vänta

Uppdaterad
Publicerad

Solen är inne i en cykel då antalet solfläckar blir fler. Det ökar möjligheten för en mild vinter, enligt forskarrapporter.

Gunnar Sporrong, föreståndare vid Slottskogsobservatoriet i Göteborg, har under de senaste tre åren prickat rätt i sina förutsägelser baserat på solens aktivitet och hur många solfläckar som finns för tillfället.

–Följer man det här och tittar tillbaka på de senaste hundra åren, så skulle jag tro att det blir en ganska mild och behaglig vinter i år, säger Gunnar Sporrong till SR P4 Göteborg.

Solens aktivitet följer normalt 11-årscykler. Solen har nu inlett en aktiv period med mycket solfläckar. När solfläckarna blir fler tenderar vintrarna i Europa och Nordamerika att bli förhållandevis milda. Det beror på att solfläckarna sänder ut starkt UV-ljus, som tas upp av stratosfären, vilket i sin tur påverkar jetströmmarna, de kraftiga vindarna omkring 10 kilometer upp i atmosfären. Jetströmmarna tenderar då att släppa fram den milda atlantluften med sina lågtryck mot norr. Effekten blir mildare vintrar på våra breddgrader eftersom den kalla arktiska luften får svårare att nå Norden.

Gunnar Sporrong pekar på att solfläckarna under den långa och kalla vintern 2010 var rekordfå.

Han får stöd för sina observationer av en forskarrapport som publicerades här om året i ansedda Nature. Forskarna jämförde 350 år av brittiska temperaturuppgifter med observationer av solens aktivitet. Slutsatsen blev att år med låg solaktivitet hade en halv grad lägre medeltemperatur.

Även om hypotesen stämmer med statistiken för de flesta år finns undantag. År 1685 var vintern i England onormalt varm trots att solaktiviteten var låg. Forskarna tror att en förklaring tillavvikelsen kan vara vulkanavbrott som också påverkar väderleken.

Fakta: solfläckar

Solfläckar är till synes mörka områden på solen som syns som fläckar. Forskarna tror att de bildas av störningar i solens magnetfält.

Solen är något mindre varm i solfläcksytorna. Dock sänder solfläckarna ut mer UV-strålning än omgivande ytor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.