Fästingar har redan vaknat

Sommarplågor trivs under marken

Uppdaterad
Publicerad

Fästingar har redan vaknat ur vintervilan. Den milda vintern gör nu att det kan bli rekordmånga fästingar, getingar och mördarsniglar i sommar.

Säsongens mildväder har varit en riktig vinstlott för allting som övervintrar under marken, inte minst för några av våra mest avskydda kryp som fästingar, mördarsniglar och i viss mån även getingar.

-De har haft det väldigt fint den här vintern när tjälen inte gått ner i marken. De har mått bra där nere, säger biolog Lars-Åke Janzon.

Redan framme

Men de blodsugande plågoandarna väntar knappast till sommaren med att plocka fram sugsnablarna. Fästingarna har redan kikat fram från sin vintervila, något som husdjursägarna säkert redan noterat då de fått börja plocka bort parasiter från sina hundar och katter. Och även mördarsniglarna kan vara aktiva vid 4-5 plusgrader.

-Det går inte med raketfart, men de är i gång. Det är tuffa djur, säger Lars-Åke Janzon.

Men det är för tidigt att sia om vilka kryp som kommer att bli de värsta sommarplågorna. Blir det varmt och torrt kommer vi inte att se mycket av vare sig mördarsniglar eller fästingar, då de hellre håller sig kvar i markens fukt. Däremot är det ett väder som getingarna stortrivs i.

-Allt beror på hur sommaren utvecklar sig. Är det soligt och varmt ser du inga fästingar eller sniglar. Sniglar andas med huden, är de ute i solen så torkar de ihop.

Ingen köldknäpp

Hur som helst är förutsättningarna goda för de plågsamma krypen att växa sig många i antal. Risken att det kommer en kraftig köldknäpp och sätter käppar i hjulen för deras framfart är inte särskilt stor, tror Lars-Åke Janzon.

-Vi har passerat Mattiasdagen och i och med det brukar man säga att då kommer värmen både uppifrån och nerifrån. Det bör inte finnas någon risk för att snön skulle kunna ligga kvar någon längre tid. De kan andas ut, säger han.

Fakta

Fakta: Fästingar

 * Fästingar tillhör djurgruppen kvalster, som är ett slags spindeldjur.

 * De flesta fästingar som angriper människor, men även hundar och katter, tillhör arten vanlig fästing, Ixodes ricinus.

 * När de biter sig fast sprutar de in ett bedövningsämne som finns i saliven, vilket medför att värddjuret inte märker bettet.

 * Parningen hos den vanliga fästingen äger rum innan honans sista blodmål.

 * Om blodmåltiden sker på våren eller tidig sommar så kläcks äggen inom en till tre månader. Om blodintaget sker senare på sommaren eller hösten, så övervintrar honan, och äggen läggs nästföljande år. Äggen, 1 000-3 000 stycken, läggs ett och ett på marken i tät vegetation.

 * Fästingar är beroende av fuktighet för sin överlevnad.

Källa: Naturhistoriska riksmuseet (TT)

Fakta: Mördarsniglar

 * I Sverige finns det cirka 20 arter sniglar, och en av dem är den ökända mördarsnigeln.

 * Sniglar är blötdjur som hör till gruppen lungsnäckor utan synligt skal.

 * Sniglar är dubbelkönade, hermafroditer, det vill säga både hanar och honor på en gång.

 * Den spanska skogssnigeln kallas i bland för mördarsnigel. Tilläggsnamnet har den fått genom sitt beteende att ibland äta upp individer av den egna arten.

 * De sniglar som nästan blivit vuxna före vintervilan och övervintrat måste äta och växa till ytterligare innan de kan lägga ägg. En spansk skogssnigel lägger totalt cirka 400 gråvita ägg, och de brukar kläckas efter två veckor.

Fakta: Naturhistoriska riksmuseet (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.