Foto: TT

Spara sommarens skörd på burk

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det högsäsong för gurkor och plommon. Även äpplen börjar komma. Lägg in på burk och spara en smak av sommaren.

Gurkor, plommon och zucchini skördas nu i mängder av Sveriges odlare. De första svenska äpplena och päronen är också på ingång, nu kommer sorterna Discovery och Alice – en dryg vecka tidigare än vanligt, enligt Svenska odlarlaget.

– Kvalitetsmässigt är skörden jättebra, värmen gör att det blir hög sötma i frukterna, säger verksamhetsledare Olle Olofsson.

Sylt av många bär

Plommon fungerar utmärkt att konservera i sockerlag med lite askorbinsyra. Så här mellan sommar och höst finns dessutom blåbär, björnbär, hallon och annat som kan bli god sylt.

Efterfrågan på gurkor – som skördats i stora mängder – har inte varit så stor hittills.

– Inläggningsgurka finns det också mycket av, men vi tror att det har varit för varmt för att folk ska orka använda dem, säger kollegan Peter Horvath i Svenska odlarlaget.

Värmen kan ge kortare säsong

Passa på att lägga in gurkan innan säsongen är över och krondillen är bränd och gul, för att spara en bit av sommaren på burk. På grund av värmen kan säsongen vara slut fortare än vanligt.

Inläggningsgurka är lätt att både syra och lägga in i ättika med senapsfrö och dillkronor.

Fakta: Syrad gurka

1 kilo inläggningsgurka (välj spänstiga och oskadade gurkor)

1 bit pepparrot

Dillkronor

Senapsfrön

Vitlöksklyftor

Vinbärsblad

1 liter vatten

Salt, cirka 2 matskedar/liter vatten

Borsta och skölj gurkorna rena och snoppa dem. Skala och skär pepparroten i bitar, skala vitlöken. Varva allt, inklusive dillkronor och senapsfrön, i en burk med lock och gummiring. Värm upp vattnet och lös upp saltet i vattnet och häll över ingredienserna.

Sätt ett litet fat ovanpå som tyngd så att gurkorna inte flyter upp. Gurkorna ska täckas av vätskan. Låt burken stå i rumstemperatur upp till tio dygn. Det ska bubbla i vattnet, och när processen stannat häller du över i rena burkar (desinficera gärna med kokande vatten).

Förvaras i kylen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.