Foto: Fredrik Björkholm / SVT

Så ska specialplanen släcka branden

Uppdaterad
Publicerad

Det tog ett tag innan planen som som hjälpa till att bekämpa branden kom iväg på grund av att molnbasen över området var för låg. Vattenbombarna är beroende av att ha fri sikt till marken.

Men framåt eftermiddagen klarnade det och vattenbombarna kunde börja utföra sitt jobb. Helikoptrarna som kan däremot flyga under molnen har vattenbombat hela dagen.

Specialtillverkade

De franska och italienska flygplanen beräknas hjälpa till i flera veckor i kampen mot skogsbranden. De är specialtillverkade för att bekämpa skogsbränder och tanken var att det även skulle användas en tillsats som gör släckeffekten fyra gånger bättre.

Skogsbranden i Västmanland

Operationen inleddes med att ett spaningsplan lyfte för söka av hela brandområdet. Vid 13-tiden meddelade länsstyrelsens presstjänst att ett spaningsplan var i luften.

– Först därefter kommer vattenbombarna att lyfta, säger Fredrik Eriksson, räddningsledare.

Men det tog några timmar innan sikten var tillräckligt klar och markpersonalen hade evakuerats.

Planen som förstärker insatserna för att bekämpa branden i Västmanland är specialtillverkade för att bekämpa skogsbränder. Det är två vattenbombare och ett samordnings- och spaningsplan.

Vattenbombarna är av typen Canadair CL-415 och kan bära mer är 6.000 liter vatten eller annat bekämpningsmedel och det tar 5-7 sekunder att fylla dem. De helikoptrar som tidigare använts kan bära mellan 1.000-1.500 liter vatten.

Släcktillsatsmedel

Dessutom var tanken att ett släcktillsatsmedel –  X-fog – skulle användas. Det är ett kylande medel som ska förbättra släckeffekten fyra gånger jämfört med rent vatten. Det har också en impregnerade effekt som gör att elden får svårare att återantända.

– Dessutom har det en bra miljöprofil då det inte innehåller några giftiga ämnen så att dricksvatten kan bli förstört, säger Richard Qvarfell, marknadschef på X-fire som tagit fram tillsatsmedlet.

Men just miljöaspekten är något som räddningsledningen ställer sig tveksamma inför. 

”Det är en miljöfråga, skum och vätmedel hör inte hemma i naturen så vi kommer att bomba med vanligt vatten”, förklarar Thomas Strandman, biträdande räddningsledare, i ett pressmeddelande.

”Vi vill vara säkra på att vi inte ställer till någon långvarig kvarliggande skada utan vi använder vatten och det är ett fullgott släckmedel”.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbranden i Västmanland

Mer i ämnet