Snöskottare i Hoboken, New Yersey. Foto: TT

”Spöklikt efter ovädret i New York”

Uppdaterad
Publicerad

I går varnade myndigheterna i New York för ett kraftigt snöoväder som skulle dra in över USA:s östkust. Men det blev aldrig riktigt så illa som befarat, men än är inte faran över. – Jag är beredd på det värsta, säger New York-bon Jimmy.

Det var i går kväll som alla New York-bor fick ett sms där de uppmanades att stanna inne och inte ge sig ut på vägarna.

– Ett sådant har jag aldrig fått i hela mitt liv. Några timmar senare stängdes hela staden ner, tunnelbanan slutade gå och vägarna stängdes av, säger svenskan Sofia Hedström, som bor i New York.

Stängda affärer

Men det fruktade snöovädret Juno slog inte till lika hårt som väntat och vägarna har öppnats igen och tunnelbanan börjat gå. Men det snöar kraftigt och det är fortfarande folktomt i New York, staden som man brukar säga aldrig sover.

– Det är spöklikt här och affärer som brukar vara öppna dygnet runt har nu stängt, säger Sofia Hedström.

Många av de få som är ute på gatorna är klädda i plastskynken eller plastpåsar och flera har utrustat skorna med plastpåsar.

New York-bon och fastighetsskötaren Jimmy är beredd på det värsta, trots att New York-vädret nu påminner om en vanlig svensk vinterdag.

– Jag tror att det här kommer att sluta illa, så jag tänker skotta och förbereda mig.

”Medier blåser upp det”

Han är också en av alla dem som har bunkrat upp med mat inför Juno. Men läraren Heather Cross som bor i Brooklyn är inte orolig.

– Jag har bott här i 21 år och varje gång det kommer snö så blåser medier och myndigheter upp det stort. Det här är ju bara ett vanligt vinterväder, fast det är i och för sig lätt att säga dagen efter.

Twitter ber den amerikanska meteorologen Gary Szatkowski beslutsfattare och invånare om ursäkt för sina väderleksrapporter. Han menar att han har dragit för stora växlar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.