Sprängkraften i integrationsfrågorna minskar

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

För femte gången i ordningen återlanserar Folkpartiet i dag ett språkkrav för medborgarskap. Det är ett förslag som gått från att helt dominera den politiska dagordningen 2002 till att i dag mer förbigås med tystnad. Integrationsfrågorna vinner i betydelse vad de förlorar i sprängkraft.

Love Benigh

Politikreporter

Två förutsättningar är viktiga för att förstå den senaste tidens utspel om integrationsfrågor. Den första är att sedan 2011 har integration och invandring blivit en allt viktigare fråga för de svenska väljarna. Enligt SOM-institutet är ökningen 50 procent fram till senaste mätningen.

Den andra är att de borgerliga partierna delvis har kastat av sig det gemensamma alliansoket. Det här har skapat förutsättningar för Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna att lansera en rad nya integrationsförslag.

FP drömmer om ljusare siffror

För folkpartisterna hägrar drömmen om att återigen lyckas rusa i opinionen på det sätt som Lars Leijonborg gjorde inför valet 2002. I valspurten ökade man mer än fyra procentenheter och skälet var förslaget om ett språktest för invandrare.

Då var förslaget uppseendeväckande och kritiken mycket tydlig. I dag är däremot varken förslaget nytt eller kontroversiellt på samma sätt som 2002. Folkpartiet föreslår även tuffare försörjningskrav för anhöriginvandring men det kravet driver redan Moderaterna.

KD på jakt efter SD-väljare

Det parti som har lyckats bäst av de tre med att få utrymme i debatten är Kristdemokraterna som också var först på banan efter valet. Det är också det parti som tydligast pekat ut att man måste lyssna på Sverigedemokraternas väljare, efter partiets succéval i höstas.

Göran Hägglund säger att han inte vill anamma SD:s politik, men kommer samtidigt med förslag om sänkta bidrag till nyanlända flyktingar och att man återigen bör ge tillfälliga uppehållstillstånd istället för som i dag permanenta. Det är förslag som partiledningen hoppas ska vända partisympatiströmmen från Sverigedemokraterna och få SD-väljarna att upptäcka KD.

C motsätter sig

Centerpartiet fortsätter med en egen mer liberal linje i Alliansen. Partiet har åtminstone inte ännu kommit med några förslag som innebär hårdare krav på invandrare, utan betonar snarare ekonomiska stimulanser.

Partiet motsätter sig också Kristdemokraternas förslag om sänkta bidrag och att slopa bidraget till flyktingar som väljer att bo i eget boende.

M fortsatt splittrat

Moderaterna har ännu inte hämtat sig efter valförlusten och det är oklart hur Anna Kinberg Batra kommer att lyckas med sin ambition att helt fokusera på integrationen och inte på invandringsfrågorna. I partiet finns en tydlig splittring med framförallt kommunpolitiker som vill begränsa dagens invandring.

Det enda besked som hittills har kommit från partiledningen är att man håller fast i kravet med tuffare ekonomiska krav när det gäller anhöriginvandringen.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.