Språkrören riskerar bli överkörda

Uppdaterad
Publicerad

Partiledningen vill skrota partiets krav på att sänka arbetstiden till 30 timmar i veckan. Men motståndarna menar att partiets nya så kallade arbetslinje är förnedrande.

Ända sedan Miljöpartiet bildades i början av 80-talet har partiet velat korta arbetstiden till sex timmar per dag. Men när nu partiledningen försöker bredda partiet för att kunna locka fler sympatisörer så har man valt att skrota kravet.

Det bedöms vara orealistiskt och sakna fackligt stöd. I stället har man lanserat en ny så kallad arbetslinje. Riksdagsledamoten Annika Lillemets är mycket kritisk.

– ”Arbetslinje” är ett väldigt belastat begrepp som kommit att stå för förnedring och disciplinering, säger hon till SVT.

Lillemets har stöd av en rad andra riksdagsledamöter och många medlemmar i landet. Striden kommer att avgöras under partiets kongress som inleds i dag, fredag i Västerås.

”Ingen trovärdig arbetsmarknadspolitik”

Leif Engström, som sitter i kommunstyrelsen i Mölndal, dömer ut partiledningens förslag till ny arbetsmarknadspolitik.

– Jag skulle vilja gå så långt som att säga att vi har ingen trovärdig arbetsmarknadspolitik om vi inte har med den här frågan, säger Leif Engström (MP) ledamot kommunstyrelsen Mölndal.

Partiledningens svar på kritiken är att man visst vill sänka arbetstiden, men att det måste ske med andra medel än att sänka normen för alla.

Ett exempel som nämns är i stället arbetstidsbanker som prövats inom vissa fackliga avtalsområden. Där får den anställde välja mellan att ta ut en löneökning som ökad lön, ledighet eller pension.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.