Foto: SVT

Städföretag nobbar myndigheterna

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler städföretag nobbar att jobba hos myndigheter.

Anledningen är att ersättningen är för låg:

– Man måste nästan fuska på något vis för att hitta lönsamhet, säger analytikern Ari Kouvonen.

Enligt Ari Kouvonen är 200 kronor i timmen ett pris som nätt och jämt gör att det går ihop. Det inkluderar exempelvis inte kostnader för maskiner, städmaterial, arbetsledning eller sjukfrånvaro. 

– Det är svårt att hitta lönsamhet när de flesta upphandlingar sker till lägsta pris, säger Kouvonen som är branschanalytiker på Almega Serviceentreprenörerna där omkring 900 städföretag är medlemmar.

– I många upphandlingar har tilldelningen gått för under 200 kronor i timmen och det gör att man nästan måste fuska på något vis för att hitta lönsamhet i offentliga uppdrag.

I Almega Serviceentreprenörernas branschrapport för 2012 svarade 63 procent av organisationens medlemsföretag att de undviker att lägga anbud i offentliga upphandlingar. Det är en ökning från 2011 då 54 procent svarade att de inte längre deltar i några offentliga upphandlingar på grund av att allt för stor vikt läggs på lägsta pris. 66 procent svarade att de deltagit i upphandlingar där det antagna anbudet legat under 200 kronor i timmen.

Måste städa 1300 kvadrat i timmen

En myndighet som dragit på sig städbranschens irritation på grund av att man upphandlat en städtjänst till ett, som man anser allt för lågt pris, är Kriminalvården. Det var i somras som Kriminalvården skulle upphandla en ny städfirma till sina lokaler i Stockholm. Det kom in 17 anbud. 16 av dem låg i ungefär samma prisklass medan ett anbud låg betydligt lägre. Städföretaget som lagt det vann upphandlingen.

– Det näst lägsta priset i den här upphandlingen var 95 procent högre än det antagna, då måste det vara något som är fel, säger Ari Kouvonen som har räknat på hur stor yta som skulle städas för det pris som städfirman som vann upphandlingen lade.

– De ska städa drygt 4000 kvadratmeter och om man antar att de debiterar 200 kronor i timmen så betyder det att man ska städa 1300 kvadratmeter i timmen i det här uppdraget.

”Har aldrig haft en så bra lokalvårdare”

Greger Holmgren som är upphandlare på Kriminalvården medger att priset är lågt men att man har ställt krav och följt det regelverk som finns och att man är mycket nöjd med städfirman.

– Killen som städar här är fantastisk, vi har aldrig haft en så bra lokalvårdare. Han är fruktansvärt snabb och städar på ett föredömligt sätt.

Men trots att Kriminalvården gjorde sedvanliga kontroller av de företag som deltog i upphandlingen upptäckte man inte att det företag som till slut vann upphandlingen sedan några år tillbaka har en tvist med Skatteverket om obetalda skatter och avgifter för flera hundratusen kronor, samt har blivit av med sin F-skattsedel.

Kriminalvården har nu sagt upp avtalet med städfirman med omedelbar verkan och kommer att påbörja en ny upphandling med delvis nya kriterier som inte missgynnar de företag som anger fler timmar för städuppdraget.

Kriminalvården är självkritisk

Företaget har bestridit Skatteverkets uppgifter och målet har ännu inte avgjorts i högsta instans. Det finns inga belägg för att den städning som utförts åt Kriminalvården skulle ha skett genom att lön betalats på ett oriktigt sätt.

Almega är dock mycket kritisk till den här upphandlingen och menar att myndigheter borde avstå från att anta så här låga anbud, vilket är möjligt enligt lagen om offentlig upphandling (LOU).

– Man skulle ha förkastat anbudet och tagit risken att det blir överprövat, säger Ari Kouvonen.

I dag är Greger Holmgren vid Kriminalvården självkritisk.

– Ja, så här i efterhand så kanske jag borde ha kontrollerat bättre och som du säger ha gjort någon form av rimlighetskalkyl.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.