Stark kritik mot att barngrupper kan bli större

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare riktmärket om max 15 barn per grupp tas bort.

Under de senaste åren har andelen småbarnsgrupper med 17 eller fler barn nästan fördubblats inom den svenska förskolan. Samtidigt har personaltätheten minskat drastiskt. Det har lett till skarpa protester från både föräldrar och förskolepersonal.

I Skolverkets allmänna råd om förskolan har man tidigare haft maximalt 15 barn per barngrupp som riktmärke . Ett riktmärke som nu försvinner när Skolverket ändrar sina rekommendationer eftersom man anser att det inte har haft någon effekt. Istället vill Skolverket att kommuner och förskolechefer tydligare tar ställning till olika faktorer som påverkar hur stora barngrupperna ska vara. Faktorer som till exempel personaltäthet, lokalernas storlek och personalens kompetens.

Siffra är inte allt

–  Vi tycker att det är viktigt att lyfta fram de andra faktorerna för att få effekt. Man ska inte kunna gömma sig bakom en siffra och säga att vi har i alla fall hållit oss till den. Det räcker inte, säger Ulrika Lundqvist enhetschef på Skolverket.

Enligt Skolverket är det alltså barnens behov som ska styra och inte en rekommenderad siffra. Man pekar på att barngrupperna kan behöva vara betydligt mindre än 15 barn.

Ser ni någon risk att barngrupperna blir ännu större nu när ni tar bort den här rekommendationen?

– Vår förhoppning är att de faktiskt ska anpassas till de behov barnen på varje enskild förskola har, säger Ulrika Lundqvist

Fel signaler

På Lärarförbundet är man dock kritisk och menar att de nya råden riskerar att leda till att barngrupperna blir större.

– Man kan inte blunda till den verklighet och det som pågår därute i våra förskolor. Vi ser att barngrupperna ökar i storlek. Det här skickar ju fullständigt fel signaler. Skolverket abdikerar i en tuff situation, man lämnar walkover, säger Eva-Lis Sirén ordförande för lärarförbundet. Hon tillägger:

– I det här läget vore det naturliga att skärpa upp rekommendationen istället för tvärt om. Det här är faktiskt vansinne. Man borde ta både föräldrars och förskollärares oro på allvar. Ytterst är det en fråga om trygghet och säkerhet för våra barn.

”Skolverket har gett upp”

Malin Broberg är professor i psykologi vid Göteborgs universitet. Hon har granskat hur barngruppernas storlek påverkar barnen och personalen. Även hon är starkt kritisk till Skolverkets nya råd.

– Det har ju alltid varit så att man ska se till de individuella behoven och ändå har barngruppernas storlek ökat. Som jag ser det har Skolverket gett upp. Det är ungefär som om vi skulle ta bort hastighetsgränserna i trafiken med hänvisning till att allt för många ändå kör för fort. Konsekvensen av att ta bort riktlinjerna är att gruppstorlekarna kommer att öka ytterligare, säger Malin Broberg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.