20 av 23 länsförbund vill att Jan Björklund ska stanna. Foto: SVT Design

Starkt stöd för Björklund

Uppdaterad
Publicerad

Efter det dåliga valresultatet i höstas, svaga opinionssiffror och utspelet om integrationspolitiken har Folkpartiledaren Jan Björklunds ställning varit ifrågasatt. Men en rundringning i partiet som SVT genomfört visar att han har ett starkt stöd för att fortsätta.

Jan Björklund (FP) var stukad efter valet i höstas. Partiet fick 5,4 procent av rösterna i riksdagsvalet. Det var det näst sämsta valresultatet i partiets drygt 80-åriga historia. Och opinionsstödet har efter det fortsatt att svikta. I färska mätningar från TV4/Novus och Sifo ligger Folkpartiet under höstens valresultat.

Men inför Folkpartiets landsmöte i november, där partiets ledning för två år framåt ska väljas, är stödet för Jan Björklund ändå starkt visar en rundringning till partiets 25 länsförbund som SVT gjort.

Folkpartiets interna strid

Av de 23 länsförbundsordförande som svarat anser 20 att Jan Björklund ska stanna på partiledarposten.

”Samlande ledare”

Christer Nylander, riksdagsledamot och länsförbundsordförande i Skåne tycker att det starka stödet är naturligt.

– Han är väldigt bra ledare och lyckas samla ett parti som ibland har lite olika åsikter om olika frågor, t ex integrationspolitiken. Där samlar han ju en bred majoritet i partiet kring en ståndpunkt.

Tre länsförbundsordförande uppger att de har stort förtroende för Jan Björklund men de vill ändå inte ge honom ett oreserverat stöd.

En, som vill vara anonym, tycker att han bör avgå inom två år.

Mathias Sundin, riksdagsledamot och länsförbundsordförande från Östergötland, tycker att medlemmarna ska få bestämma om Jan Björklund ska få fortsatt förtroende.

Varken ja eller nej

Och Malin Sjöberg Högrell, förbundsordförande i Uppsala län, vill varken svara ja eller nej på frågan om Björklund bör avgå.

– Jag tycker som en del av det förändringsarbete som vi håller på med där vi ser över vår politik, bland annat integrationspolitiken, att man då också ska se över vem det är som ska leda partiet. Jag tycker att det är en naturlig del i förändringsarbetet. Det kan vara Jan Björklund men det kan också vara någon annan.

Hon är kritisk till delar av Folkpartiets utspel om invandring och integration från i förra veckan och vill förändra politiken i mer socialliberal riktning.

– Vi behöver diskutera vad vi menar med förslaget om att uppehållstillstånden ska vara tillfälliga tills man fått jobb, och jag saknar förslag om hur vi kan minska segregationen, säger Malin Sjöberg Högrell.

Kräver ledarbyte

Från andra håll i Folkpartiet hörs uttalade krav om Jan Björklunds avgång. Liberala studenter krävde på onsdagen att hela partiledningen ställer sina platser till förfogande.

Och Folkpartiets kommunförening i Sigtuna har enhälligt ställt sig bakom en motion till länsförbundet i Stockholms län där de kräver att partiledaren byts ut. Dan Rosenholm, folkpartisktiskt kommunalråd i Sigtuna, uppskattar det Jan Björklund uträttat men vill se en kvinna på partiledarposten.

– Vare sig Jan Björklund skulle klara av att vända opinionen eller ej, är det egentligen omöjligt att ha kvar symbolen för den gamla politiken när man vill visa upp det förnyade Folkpartiet, säger Dan Rosenholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Folkpartiets interna strid

Mer i ämnet