Finansmarknadsminister Peter Norman, försvarsminister Karin Enström och landsbygdsminister Eskil Erlandsson höll en pressträff på Rosenbad med anledning av skogsbranden i Västmanland. Foto: TT

Staten går in med 300 miljoner för skogsbranden

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen tillför nu 300 miljoner kronor för att underlätta för kommunerna, enligt finansmarknadsminister Peter Norman.

– Vår bedömning är att den här summan ska räcka för att täcka kommunernas kostnader, säger han på en pressträff.

Landsbygdsminister Eskil Erlandsson, som deltog på samma presskonferens, lyfte fram näringsidkarnas förluster.

Skogsbranden i Västmanland

– Det är ett stort antal skogsägare som är drabbade, det är ett antal jordägare och företag. Det stora antalet är privata småföretagare, säger landsbygdsminister Eskil Erlandsson på pressträffen.

Bidrag till vägar

Erlandsson listar ett antal åtgärder som regeringen tar till för att underlätta för jordägare och skogsägare. Ett exempel är att regeringen kommer lämna bidrag till uppbyggnad av skadade vägar, enligt samma modell som under stormen Gudrun.

I området reduceras dessutom dieselskatten för skogsmaskiner.

Pengar genom MSB

250 miljoner går direkt till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Myndigheten får också i uppdrag att skyndsamt kompensera kommunerna, enligt Norman. De övriga 50 miljonerna går till sådant som inte direkt handlar om brandsläckning.

– Där tillkommer sedan kostnaderna för skogsbrandsbekämpning. Den kostnaden går direkt till staten, inte till kommunerna, säger Enström, som inte kan säga hur hög summan är.

Regeringen ska också, under landsbygdsministerns område, skjuta till pengar för djur som behövde evakueras och där försäkringen inte täcker kostnaderna.

Kan dyka upp mer

Försvarsminister Karin Enström betonar att det kan dyka upp fler saker som behöver åtgärdas på sikt.

– Skogsbranden är den största branden som drabbat Sverige i modern tid. Den har skapat oro, den har skapat lidande och förödelse.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbranden i Västmanland

Mer i ämnet