Stater massövervakar via skadlig kod

Uppdaterad
Publicerad

Ännu ett avancerat spionprogram, sannolikt skapat av en stat, har upptäckts på internet. Syftet är massövervakning av allt från statliga organisationer till privatpersoner. Enligt experter flyttar många länder sin underrättelseverksamhet allt längre ut i cyberrymden.

– Dagens James Bond använder trojaner, säger Per Hellqvist, IT-säkerhetsexpert på Symantec.

Regin är namnet på ett extremt avancerat spionprogram som har härjat på nätet i minst sex år. Sannolikt har det utvecklats av en statlig aktör för att spionera på olika internationella mål, enligt Symantec.

– Det är en väldigt välskriven trojan som är designad för att under lång tid ligga och samla in så mycket information som möjligt, säger Per Hellqvist.

Ryssland hårt drabbat

Regin påminner om den ökända datamasken Stuxnet och har troligen tagit månader, eller till och med år, att utveckla. Största delen av koden är osynlig på den infekterade datorn och gör allt för att dölja att data stjäls.

Exakt hur den sprids är inte klarlagt, men mest troligt sker det när användaren klickar på något.

Enligt Symantec riktar Regin främst in sig på statliga organisationer, internetleverantörer, verksamheter inom flygindustri, forskning och sjukvård samt privatpersoner.

– I teorin kan det finnas dissidenter i olika länder som en annan stats underrättelseverksamhet är intresserad av, säger Per Hellqvist.

Hittills har trojanen upptäckts i cirka tio olika länder, dock inte Sverige. Ryssland, följt av Saudiarabien, har drabbats hårdast.

Inget skydd hjälper

En av Symantecs säkerhetsstrateger säger till BBC att programmet verkar vara gjort av en västerländsk organisation. Per Hellqvist vill inte peka ut någon stat.

– Men klart är att fler länder verkar ta steget ännu längre ut i cybermiljön för att kunna avlyssna och skaffa sig information, säger han.

Att skydda sig är i princip omöjligt, enligt André Catry, IT-säkerhetsexpert på företaget Bitsec.

– De säkerhetsprodukter som finns på marknaden i dag har inte en chans att upptäcka en statstrojan. Är du ett mål – vill någon åt din information – så kommer de att lyckas med det, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.