Foto: TT

Stavmixrar läcker gift

Uppdaterad
Publicerad

Två av tre testade stavmixrar läcker under vanlig användning ut klorparaffiner som är giftiga för vattenmiljön, visar en rapport från Stockholms universitet.

– Det betyder att användningen av två tredjedelar av de testade stavmixrarna kommer att leda till att människor exponeras för ämnen som lagras i kroppen på samma sätt som till exempel PCB. Ett ämne som är förbjudet att använda i produkter sedan mer än 40 år tillbaka, säger Åke Bergman, professor vid Institutionen för miljö- och materialkemi vid Stockholms universitet.

Upptäckten gjordes när forskarna mixade och analyserade kattmat på jakt efter organiska miljöföroreningar. Klorparaffinet sitter troligen i kåpan ovanför mixerbladet.

Används som mjukgörare

Klorparaffiner används i skärvätskor inom metallindustrin och som mjukgörare och/eller brandskyddsmedel i plaster.

– Klorparaffinerna tycks finnas i kåpan just ovanför det roterande bladet i stavmixern. Det finns dock många frågetecken kring hur och varför klorparaffiner används i stavmixrar, säger Åke Bergman.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.