Sten Tolgfors avgår

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsminister Sten Tolgfors avgår på egen begäran, det meddelade Fredrik Reinfeldt idag.

Sebastian Carlsson, pressekreterare hos statsminister Fredrik Reinfeldt (M) är mycket förtegen.

-Kom till presskonferensen så kommer både Sten Tolgfors och Fredrik Reinfeldt att prata där, säger han till SVT.

Skandal med många frågor

Det är tre veckor sedan Ekot i Sveriges Radio rullade upp historien om hur Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) som konsult skulle ingå i ett projekt där en vapenfabrik skulle upprättas i Saudiarabien. Eftersom uppgiften ansågs tänja på gränserna för vad FOI fick göra bildades ett så kallat bulvanföretag, SSTI, av en FOI-anställd som skulle samordna projektet.

Att personer på Tolgfors eget departement var införstådda med projektet är klart, men enligt försvarsministerns själv kände han inte till upplägget med SSTI förrän i mars 2010, då det övergavs. Daniel Öhman, reporter på Sveriges Radios Ekot-redaktion, blir förvånad över beskedet att försvarsministern avgår.

– Dom måste ha hittat någonting som visar på att Tolgfors visste mer än han hittills har sagt, säger han.

Avslöjande ledde till att MP gjorde en anmälan till riksdagens konstitutionsutskott, en av tre mot Tolgfors den senaste tiden.

Antagligen stor lättnad

Den (S)-märkte statsvetaren Ulf Bjereld är inte särskild överraskad av Tolgfors avgång.

-Man kan väl säga att Tolgfors blev en allt för stor belastning för alliansregeringen i takt med att den här affären rullade på. Jag tror att det kan bli en lättnad, inte bara för Tolgfors personligen, utan också för statsministern.

Är han ett offer eller bär han stor skuld för affären?

-Det får en utredning i efterhand visa. Det har funnits väldigt många frågetecken som Tolgfors inte kunnat räta ut. Men vilket ansvar han egentligen har haft är för tidigt att säga, säger Ulf Bjereld till.

Fouad Youcefi

fouad.youcefi@svt.se

TT

Fakta: Detta har hänt

• 6 mars

Ekoredaktionen avslöjar FOI:s planer på stöd till bygget av en vapenfabrik i Saudiarabien. För att göra affären mindre politiskt känslig bildar FOI 2009 bulvanbolaget SSTI. Vd blev en högt uppsatt FOI-anställd. Generaldirektör Jan-Olof Lind förnekar kännedom om SSTI, trots att han i brev till försvarsdepartementet anhållit om tillstånd för FOI att agera konsult åt SSTI.

• 7 mars

Lind intervjuas i Aktuellt och uppger att det var han själv som stoppade upplägget med SSTI 2010.

• 9 mars

Försvarsminister Sten Tolgfors skyller FOI för att ”strulat till” relationerna med Saudiarabien genom att lova dem mer än vad FOI kan hålla. FOI får i uppdrag av Tolgfors att reda ut hur SSTI bildades.

• 15 mars

Konstitutionsutskottet beslutar inleda granskning. Utfrågningar tidigast i höst.

• 20 mars

FOI anmäler misstanke om brott mot offentlighets- och sekretesslagen till justitiekanslern (JK). Myndigheten vill pröva om någon brutit sekretesskraven när Ekot fått dokument som omfattas av utrikessekretess.

• 22 mars

FOI uppger att polisanmälan gjorts efter granskningen av SSTI. Åklagare har beslutat om förundersökning. Ett par medarbetare på FOI omplaceras. Vilken typ av brott som misstänks avslöjas inte.

• 26 mars

JK inleder utredning om sekretessbrott.

• 27 mars

Uppgifter från Ekoredaktionen om att Must finansierat starten av SSTI.

• 28 mars

Försvarsdepartementet dementerar uppgifter om att det försökt skydda Sten Tolgfors genom att undvika att diarieföra dokument om affären.

• 29 mars

Tolgfors avgår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.