Foto: TT

Ökad stöldvåg av exklusiva motorcyklar

Publicerad

Sedan flera år är det känt att fler lyxbilar stjäls och det är en trend som nu även gäller exklusiva motorcyklar. Hittills i år har till exempel stölderna av dyra och eftertraktade Harley Davidson ökat rejält.

– Jag tänker på säkerheten och ställer inte cykeln var som helst. På nätterna har jag den alltid i garage som jag hyr, säger Harley Davidson-ägaren Michael Taubert, Stockholm

– Det är en dyr och exklusiv motorcykel, ett ledande och begärligt märke, säger Mats Carlsson, Försäkringsbranschens utredningsorganisation Larmtjänst.

Förs utomlands

Hittills i år har 40 HD-motorcyklar efterlysts, jämfört med 26 för hela förra året.

– Motorcyklarna kan bland annat stjälas för att få tag på reservdelar eller för att omidentifieras. Vi tror att en hel del förs utomlands, säger Mats Carlsson.

1.470 efterlysta

Tidigare år har bland annat Yamaha och österrikiska KTM varit i fokus gällande stölder, men nu uppmanar vissa försärkingsbolag HD-ägare att vara extra vaksamma.

– Om motorcykeln står på gatan är det inte många som reagerar om det stannar en pick up, och fyra man lyfter in MC:n i bakluckan, säger Mats Carlsson.

Hittills i år är totalt 1.470 motorcyklar av olika fabrikat efterlytsta. Också det en ökning, om än liten, mot tidigare.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.