Stor ökning av id-kapningar

Publicerad

I fjol gjorde kreditupplysningsföretaget UC 9.933 privatekonomiska spärrar efter polisanmälan om identitetsintrång, när människor utsatts för att någon annan handlat varor eller tjänster i deras namn. Antalet är en ökning med hela 48 procent på ett år.

Flest spärrar gjordes i Stockholms län – 3.480 och en ökning med 35 procent på ett år – men mest växer problemet i Norrbotten. Där gjordes 137 spärrar i fjol – en ökning med 174 procent.

Bedrägerierna har övergått från att i stort sett vara ett storstadsfenomen till att bli alltmer spritt över övriga landet, framhåller UC. Efter Norrbotten följer Gotland, Västerbotten, Halland och Gävleborg och flera andra icke-storstadslän på topplistan över ökningstakten.

UC manar bland annat till försiktighet med person- och kontonummer på internet samt till att låsa brevlådan hemma vid resor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.