Stora brister i Arbetsskadeförsäkringen

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsskadeförsäkringen har allvarliga brister och måste bli mer rättssäker och jämställd för att bidra till bättre arbetsmiljöer, skriver Arbetsskadekommissionen på SvD:s Brännpunkt.

Enligt kommissionen, som i dag lägger fram förslag till förbättringar, har arbetsgivarna svaga ekonomiska incitament att investera i arbetsmiljö och tio procent av arbetstagarna står utanför kollektivavtalat arbetsskadeskydd.

Kommissionen pekar också på att det finns otydligheter och att Försäkringskassans utredningar av arbetsskador har stora brister som går ut över de försäkrade. Kvinnor får sämre utredningar än män och det har antytts att kvinnor får avslag baserade på yrkestitel, skriver kommissionen. Forskningen om yrken som är kvinnodominerade är också mindre i omfattning.

Ny uppdelning

Arbetsskadekommissionen föreslår att handläggningen av ärenden i framtiden ska delas upp på arbetsolycksfall, listade arbetssjukdomar och övriga arbetssjukdomar.

Genom att skapa en sjukdomslista blir det tydligare vilka bedömningar som görs inom arbetsskadeförsäkringen. Det ökar förutsebarhet och likabehandling. Vilka sjukdomar som ska listas bör en särskild utredning ta fram, i likhet med vad som nyligen gjorts i Norge, skriver kommissionen.

Kommissionen vill också utvidga arbetsskadeförsäkringen till att omfatta barn som under fosterstadiet påverkats negativt av föräldrars arbete.

När det gäller mobbning och trakasserier på arbetsplatsen anser kommissionen att man bör se över regelverket men att frågan är så komplex att den bör utredas vidare.

Fakta

Fakta: Om Arbetsskadekommissionen

Arbetsskadekommissionen tillsattes i november 2010 och har arbetat på uppdrag av branschorganisationen Svensk Försäkring (tidigare Försäkringsförbundet). Ordförande är riksdagsman Björn von Sydow (S). (TT)

Fakta: Arbetsskadestatistik

* Försäkringskassan godkände under 2011 knappt 6 500 skador av omkring 13 000 ansökningar om ersättning. Antalet godkända livräntor uppgick till knappt 1 500.

* Afa Försäkring tar årligen emot omkring 65 000 anmälningar om arbetsskada. Av dessa anses cirka 35 000 ärenden vara berättigade till ersättning.

* Afa Försäkring ägs av arbetsmarknadens parter och är det enda privatägda försäkringsbolag som handlägger arbetsskador.

* Antalet beslut om godkända arbetsskador inom socialförsäkringen har varierat kraftig under den senaste 30-årsperioden. Från nivåer på omkring 20 000 bifall i början av 1980-talet till nivåer på runt 80 000 i slutet av 1980-talet för att sedan snabbt avta.

* Efter 1993 har dock en stor del av ersättningsfallen förts över dels till sjukförsäkringen och dels till Trygghetsförsäkring vid arbetsskada (TFA).

Källa: Arbetsskadekommissionen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.