Stora brister i sköterskeutbildning

Uppdaterad
Publicerad

Landets utbildningar till specialistsjuksköterska är i kris. I en ny utvärdering underkänns merparten av utbildningarna och universitetskansler Harriet Wallberg vill att regeringen agerar: – Annars finns det risk att flera utbildningar läggs ned och det vore katastrofalt.

Universitetskanslersämbetets experter har granskat landets 105 påbyggnadsutbildningar för sjuksköterskor. Av dem får 74 stycken, eller 70 procent, underbetyget ”bristande kvalitet”. Det är sannolikt den mest massiva kritik som riktats mot någon högskoleutbildning.

– Det är inte ett lärosäte eller ett landsting som har slarvat, utan det är ett systemfel på nationell nivå. Mot bakgrund av det är läget allvarligt, eftersom det är sådan brist på specialistsjuksköterskor, säger Harriet Wallberg till TT.

Praktikplatser

Bedömarna pekar främst på stora problem med studenternas praktik. Det är brist på praktikplatser och specialiserade handledare och de blivande specialistsjuksköterskorna får därför inte tillräcklig kompetens att självständigt undersöka och behandla patienter. I förlängningen kan det äventyra patientsäkerheten:

-Väldigt många specialistsjuksköterskor arbetar i team, så det behöver inte betyda det. Men distriktssköterskor arbetar oftast självständigt och där kan man tänka sig att patientsäkerheten skulle kunna påverkas, säger Harriet Wallberg

Omgörning

De 21 universitet och högskolor som berörs av kritiken måste komma tillrätta med bristerna inom ett år. Det handlar alltså om att skapa ett mycket bättre samarbete med landstingen och sjukhusen om praktikplatserna.

– Det är ett stort problem att man inte fått till samverkan. Utbildningarna granskades 2006-2007 och det var precis samma mönster då, säger Wallberg.

Men utmaningen är större än så. UKÄ:s experter bedömer att utbildningarna behöver både moderniseras och förlängas.

– Jag efterlyser krafttag från regeringen som bör säkerställa både antal platser och ekonomiska förutsättningar för att höja kvaliteten på specialistsjuksköterskeutbildningarna, säger Harriet Wallberg.

Den stora risken finns annars att några lärosäten inte anser sig ha kraft att åtgärda bristerna, och lägger ned en eller flera utbildningar.

– Det behöver inte gå så långt, men jag tror att man måste ta ett nationellt grepp om problemet. Börjar man lägga ned utbildningar får det stora negativa konsekvenser för hälso- och sjukvården, säger Harriet Wallberg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.