Egon stänger reaktor. Många elkunder är fortsatt strömlösa. Foto: TT

Högt vatten stänger Ringhals reaktor

Uppdaterad
Publicerad

En reaktor vid kärnkraftverket Ringhals har tvingats stänga på grund av vädret. Fortfarande saknar nära 8.000 elkunder i södra Sverige ström.

Regn och högt vatten gjorde att alltför mycket vatten kom ner i golvbrunnarna på Ringhals 1. Det tvingade de ansvariga att stänga ner reaktorn.

– Det är inte något allvarligt fel om man tänker på reaktorsäkerheten, men vi får produktionsbortfall några dagar och det är inte bra, säger Gösta Larsen, informationsansvarig vid Ringhals, till P4 Halland.

Skogsstyrelsen försöker nu få fram en bild över hur stora skador Egon ställde till med i skogen. Tidigast på torsdag tror man att en uppskattning av skadornas omfattning kan göras.

Men flest träd verkar ha fällts i delar av Västra Götaland, Hallands och Jönköping län enligt en preliminär bedömning.

Fortfarande strömlösa

Vid lunchtid saknade närmare 8.000 elkunder, främst i södra och västra Sverige, fortfarande ström efter stormen Egons härjningar.

Samtidigt varnar Trafikverket för fortsatta problem i tågtrafiken under dagen och morgondagen.

Under natten och på morgonen inträffade flera kontaktledningsfel som satte stopp för trafiken på ytterligare några järnvägssträckor.

Eon, som främst har elabonnenter i södra delen av landet, hade tidig eftermiddag cirka 3.800 strömlösa kunder. De flesta av dem i Jönköpings och Kalmar län. När det var som värst under helgen var 70.000 av deras kunder utan ström.

– Målet är att det mesta ska vara avklarat under dagen, säger kommunikationschef Ann-Nina Finne till TT.

Många fallna träd

Hos Vattenfall, med en hel del kunder i Västsverige, saknade omkring 3.000 hushåll ström mitt på dagen. Därtill ska läggas 360 i Östergötland. Under söndagen var 16.000 av deras kunder utan ström.

Prognosen är att kunderna ska få tillbaka strömmen under dagen eller senast i kväll.

Elbolaget Fortum hade på förmiddagen fortfarande drygt 900 abonnenter utan ström, de flesta i Bohuslän. Ambitionen är att de flesta ska få tillbaka strömmen under eftermiddagen. De allra sista innan midnatt.

Höga vattenstånd

Det blir fortsatt blåsigt. SMHI har klass 1-varningar för kuling i farvattnen längs den svenska kusten från Skagerrak och upp till Norra Bottenhavet, samt i Vänern.

Klassningen gäller även höga vattenstånd i Skagerrak, Kattegatt, Norra Östersjön och Bottenhavet.

I Jämtlandsfjällen och Västerbottens fjällvärld varnas för hårda vindar och snödrev, i Norrbottensfjällen mycket hårda vindar.

Klass 1-varning för snöfall råder i Jämtlands län utom fjällen, Västernorrland och Gävleborg. I Svealand, Dalarna undantaget, varnas för snö under som övergår i regn och skapar isbeläggningar.

Försäkringsbolaget If har hittills fått in omkring 350 ärenden gällande skador på hus och fastigheter. Främst är det tak och takpannor som blåst bort. Till det kommer ett hundratal bilärenden, bilar som fått träd och annat över sig eller hamnat i vatten.

Kostnaderna bedöms av IF fortfarande som låga och uppskattas till mellan 10-15 miljoner för deras del.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.