Foto: TT

Stort ”engelskt” självförtroende

Uppdaterad
Publicerad

Svenskens ”engelska” självförtroende är stort. Nio av tio svenskar anser sig vara lika bra eller bättre på engelska än genomsnittet.

Varannan svensk tycker att de är bättre eller mycket bättre på engelska än andra. Fyra av tio ser sig själva som genomsnittliga. Bara en av tio anser sig vara sämre än genomsnittet.

Det visar en undersökning som Novus gjort för översättningsbyrån Amesto Translations räkning.

– Svenskar är väldigt självgoda när det gäller engelskakunskaper, säger Maria Andersson, vd för Amesto.

Kunder klagade

Det var faktiskt hennes egna kunder som fick henne att beställa undersökningen. När det gällde engelska översättningar opponerade kunder sig mot proffsen.

– Vi får höra väldigt ofta att ni kan ta de andra språken men engelskan klarar vi själva.

Tycker kunder att ni gjort ett dåligt jobb?

– Ja. Man tycker kanske inte att innehållet är dåligt eller har synpunkter på terminologi eller grammatik men kan säga ”nämen, det här låter inget bra, så där hade inte jag sagt”. Det får vi väldigt ofta höra. Det är alltid en diskussion när man gör översättningar från svenska till engelska, säger Maria Andersson.

Stockholmare ”bäst”

Fler män än kvinnor anser sig vara bättre eller mycket bättre än genomsnittet, 55 respektive 43 procent.

”Bäst” är stockholmarna där 24 procent anser sig vara mycket bättre än genomsnittet än svenskarna (16 procent) överlag.

– Vi är många i Sverige som tycker att vi är väldigt duktiga på engelska. Vi läser böcker på engelska, många har gått på universitet och läst engelsk kurslitteratur och vi ser amerikanska filmer. Men är vi det? Vi är duktiga i vardaglig konversation men när man vill få fram ett budskap handlar det om en annan nivå. Vi kanske inte är fullt så bra som vi själva vill tro. Jag tror inte att du och jag skulle kunna skriva en bra manual till en ubåt, säger Maria Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.