Priserna på fritidshus ökar i länet. Foto: Hasse Holmberg/TT

Stort intresse för fritidshus

Publicerad

I Dalarna var det prisrally, men i Kalmar län blev fritidshusen avsevärt billigare. Antalet hus som såldes under första halvåret var det högsta på tio år.

Intresset för fritidshus är stort. Under första halvåret i år såldes 4.829 stycken, visar statistik från Lantmäteriet. Det var den högsta siffran på tio år. Motsvarande period förra året såldes 4.007 hus.

– Jag kan inte peka på någon enskild faktor som förklarar den här ökningen, annat än att det är något vi ser också när det gäller åretruntboende. Det är en allmän ökning, säger Henrik Roos, fastighetsanalytiker på Lantmäteriet, som ansvarar för det officiella fastighetsregistret.

I genomsnitt steg fritidshuspriserna med tre procent. De senaste tre åren har priserna totalt sett legat nästan helt still.

– Man ser ett litet trendbrott nu, att priserna tenderar att öka, säger Henrik Roos.

Men variationerna är stora. I Dalarna steg priserna med 15 procent, medan de sjönk med åtta procent i Kalmar län.

– Dalarna är ett fritidshuslän, eftersom vi har Sälen, Idre och Siljansbygden där. Men det förvånar mig ändå lite att priserna dragit iväg så pass, säger Henrik Roos.

De dyraste husen finns i Stockholms län, där genomsnittet är 2,5 miljoner kronor. I Västernorrland behöver man bara betala 675.000 kronor i snitt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.