Foto: scanpix

Rekordmånga svenskar vill inte sänka skatten

Uppdaterad
Publicerad

Svenskarna har aldrig varit så negativa till skattesänkningar som i dag. Samtidigt säger nära sju av tio väljare nej till vinstuttag i välfärden, enligt den årliga SOM-undersökningen från Göteborgs universitet.

Det var tunnsått med positiva nyheter för alliansen när resultaten från Sveriges mest omfattande opinionsundersökning presenterades på SOM-institutets seminarium i dag.

Svenskarna är skeptiska till skattesänkningar, vill inte ha privatiseringar och säger nej till att välfärdsföretag ska få plocka ut vinster.

– Inom alla partier finns det en klar majoritet mot vinstutdelning inom skattefinansierad vård, skola och omsorg, säger Lennart Nilsson, docent i offentlig förvaltning.

”Aldrig varit så positiv till offentliga sektorn”

Det är andra året som SOM-institutet mäter inställningen till vinster, och motståndet har ökat med 5 procentenheter sedan 2012.  67 procent tycker inte att vinstutdelning ska tillåtas.

Samtidigt har svenskarna blivit mer positiva till offentlig sektor.

– Det har vi undersökt sedan 1986 och aldrig tidigare har inställningen varit så positiv, säger Lennart Nilsson.

”Negativt för alliansen”

Alliansens trumfkort är förmågan att ta ansvar för svensk ekonomi. Men bara 7 procent av väljarna tycker att ekonomin är den vikigaste frågan.

– Moderaterna har haft högst trovärdighet när det gäller att ta hand om den svenska regeringsskutan i ekonomiskt blåsväder. Att ekonomin just nu inte uppfattas som en viktig fråga är negativt för alliansregeringen, säger Sören Holmberg, professor i statsvetenskap.

Alliansen måste toppa valet 2010

Men väljarna ger ändå regeringen godkänt. 40 procent tycker att regeringen gör ett bra jobb. Inför förra valet var den siffran 58 procent.

– Det är fortfarande fler som tycker att alliansen sköter sig bra, det är ett plusbetyg. Men man måste i Sverige ha ett mycket tydligt plusbetyg, helst över 20 på vår skala för att gå plus, minus noll i ett kommande val. Regeringen Reinfeldt har plus 14, säger Sören Holmberg.

Inför valet 2010 gjorde alliansen en rekordspurt och för att vinna i höst krävs det att de överträffar den bedriften.

– Det hänger mycket på vilka frågor som kommer att profileras i spurten och då gäller det för alliansregeringen att få över debatten till regeringsfrågan och ekonomin, säger Sören Holmberg.

SOM-undersökningen

Det är andra gången SOM-institutet undersöker svenskarnas inställning till vinstuttag i välfärden.

Frågeställningen var: ”Vinstutdelning ska inte tillåtas inom skattefinansierad vård, skola och omsorg.” De svarande fick ange om de ansåg att det var ett mycket bra förslag, ett ganska bra förslag, varken bra eller dåligt förslag, ganska bra förslag, mycket dåligt förslag eller ingen uppfattning.

SOM-undersökningen genomfördes under fem månader förra året. Totalt var det 8.406 personer som svarade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.