Strejk stoppar SAS-flyg i Köpenhamn

Uppdaterad
Publicerad

Omkring 150 SAS-piloter i Köpenhamn gick i dag ut i en avtalsstridig strejk vilket ledde till att bolaget tvingades ställa in alla avgångar från Kastrup. Piloterna hade i eftermiddag ännu inte återgått till arbetet.

SAS norska dotterbolag SAS Braathens har också tvingats ställa in minst 50 flygningar sedan mer än 50 piloter och styrmän sjukanmält sig.

Bakgrunden är den senaste tidens för- handlingar om uppsägningar av piloter. Även SAS-ledningens planer på att splittra bolaget i mindre enheter har skapat oro.

”Inga störningar hittills”

Vid lunchtid hade SAS tvingats ställa in ett 80-tal avgångar från Kastrup, däribland fyra avgångar till Stockholm och en till Landvetter utanför Göteborg.

-I flygtrafiken från Arlanda har vi hittills inte haft några störningar eller inställda avgångar, sade SAS informationschef Bertil Ternert till TT före lunch på måndagen.

Dålig stämning bland piloterna

Senare i veckan fortsätter MBL-förhandlingarna mellan pilotfacken och SAS om bolagiseringen av Scandinavian Airlines.

SAS vill föra över de svenska och danska piloterna till de självständiga dotterbolagen i de båda länderna. Men pilotfacken protesterar och hävdar att SAS bryter mot en överenskommelse från 2004.

Fackordföranden för de danska piloterna, Mogens Holgaard, beskrev på morgonen stämningen bland piloterna som dålig.

-Den är närmast på kokpunkten, säger han till Sydsvenskan.se

SAS bolagiserade 2004 det största dotterbolaget, Scandinavian Airlines, i tre självständiga bolag: SAS Sverige, SAS Danmark och SAS Norge och den interkontinentala trafiken hamnade i ett separat bolag under SAS-konsortiet.

Känner sig hotade

Tanken är att de nationella bolagen ska stå på egna ben och konkurrera med egna meriter på respektive hemmamarknad.

Piloterna i Sverige och Danmark och långlinjepiloterna fick vid bolagiseringen vara kvar i SAS-konsortiet eller det gamla SAS, enligt överenskommelsen med pilotfacken.

Och piloterna i Sverige och Danmark befarar nu att deras anställningstrygghet och avtalsrätt hotas om de förs över till de nationella bolagen, skriver TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.