Foto: Scanpix

Strejken har utvidgats – här stannar bussarna

Uppdaterad
Publicerad

Vid midnatt natten mot måndagen togs ytterligare 500 av Kommunals medlemmar ut i strejk. Inga samtal har ägt rum mellan parterna under helgen.

Läget i busskonflikten är helt låst och Kommunal står fast vid den varslade strejken:

– Vi har inte haft någon kontakt med arbetsgivarna och vi tänker genomföra utvidgningen av strejken, säger Carin Larsson, pressekreterare på Kommunal till SVT Nyheter.

Strejk i kollektivtrafiken

Inte heller Bussarbetsgivarna har några planer på att inleda samtal med Kommunal innan måndagen.

– Det är de som startat strejken så det borde vara de som kontaktar oss. Men det verkar inte finnas någon kompromissvilja, säger Bussarbetsgivarnas vd Peter Jeppsson.

Hårdast drabbas Strängnäs, Halmstad och Västerås/Hallstahammar där bussförarna i lokaltrafiken kommer att gå ut i strejk från midnatt. Där stannar stannar delar av busstrafiken helt. I Norrköping kommer spårvagnstrafiken och några busslinjer att stå stilla. I morgon tas också verkstads- och servicepersonal i Jönköping, Gävle och Östersund ut i strejk, vilket kan innebära störningar i busstrafiken.

I Norrköping stod spårvagnstrafiken stilla, liksom delar av busstrafiken. Omkring 60 bussförare och spårvagnsförare har tagit ut i strejk. Bo Lingestig, skyddsombud på Kommunal är arbetsgivarna oförstående för deras villkor.

– Man vägrar lyssna på våra grundläggande krav. Vi behöver få tid till att sova och vila, säger Lingestig till SVT Nyheter.

Ytterligare varsel

Tidigare har har 900 bussförare tagits ut i strejk i Umeå, Stockholm och Södertälje efter att Kommunal tackat nej till medlarnas bud. Bussarbetsgivarna svarade med lockout vilket i praktiken inte betyder någonting eftersom den lockoutade personalen redan tagits ut i strejk.

Om ingen uppgörelse nås i veckan kommer strejken att trappas upp ytterligare nästa lördag den 29 juni då ytterligare 1.400 anställda tas ut i strejk.

Det kommer innebära att stora delar av Stockholms busstrafik stannar samt att flygbussarna till och från flygplatserna i Göteborg och Malmö slutar gå.

De viktigaste frågorna för Kommunal är, förutom lönen, raster och dygnsvila och att personalen inte ska riskera uppsägning om ett annat bussbolag tar över trafiken.

Mer information om hur kollektivtrafiken påverkas finns på Kommunals respektive Bussarbetsgivarnas hemsidor.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Strejk i kollektivtrafiken

Mer i ämnet