Foto: TT

Stress dubblar risk för barnlöshet

Uppdaterad
Publicerad

Risken för ofrivillig barnlöshet fördubblas om kvinnan känner stress. Men stressa inte upp dig för det, då blir du bara ännu mera stressad, menar forskare.

Många par som försöker skaffa barn upplever stress. Inget konstigt med det. Men om, och i så fall hur, stress påverkar chanserna att lyckas, har varit svårt att visa.

Forskare vid Ohio State University spårade 501 kvinnor i åldrarna 18-40 år som låg i startgroparna för att skaffa barn. Av dessa lämnade 373 regelbundna salivprover i vilka forskarna mätte förekomsten av enzymet alfa-amylas, en känd markör för stress.

Fördubblad risk

Det visade sig att kvinnor med höga mängder av enzymet hade 29 procent lägre chans att bli gravid varje månad, jämfört med kvinnor med lägre nivåer.

Dessa kvinnor löpte dessutom mer än en dubbelt så stor risk att bli klassade som ”ofrivilligt barnlösa”, det vill säga att de trots upprepade försök inte hade lyckats bli gravida på tolv månader.

– För första gången kan vi visa att effekten av stress är kliniskt betydelsefull, säger Courtney Denning-Johnson Lynch, en av forskarna bakom studien som publiceras i Human Reproduction.

Så vad göra om det inte vill sig, ett idogt stånkande till trots?

Enligt doktor Lynch kan det i så fall vara läge att fundera på olika stressreducerande metoder, som yoga. Men framför allt, säger hon, bör stressade kvinnor inte anklaga sig själva. Stress är vare sig den enda eller främsta orsaken till varför det ibland är svårt att bli med barn.

Råd: Tänk inte så mycket på det

Anneli Stavréus-Evers är lektor och docent vid institutionen för kvinnors och barns hälsa vid Uppsala universitet. Hennes tips är att inte fundera för mycket – och att inte vänta för länge.

– Det brukar jag säga till alla mina studenter. Fertiliteten börjar gå ner redan vid 24 års ålder. Förr var barn något som bara blev. I dag är vi så planerande, där utbildning, jobb och bostad kommer först.

När det gäller stress har frågan varit om det är stressen som orsakar fertilitetsproblemen eller tvärtom.

– Det är inte så himla lätt att bli gravid som många tror. Så mitt råd är att ta det lugnt och låta det gå några månader, att inte tänka så mycket på saken. Annars riskerar lusten att försvinna, säger Anneli Stavréus-Evers.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.