Strid om statlig skatt in i ny fas

Publicerad

Alliansens planerade skattesänkning kan stoppas av oppositionen.

De rödgröna och SD travar på mot målet för att stoppa en skattesänkning värd tre miljarder för högre avlönade.

Helt fel, anser finansutskottets ordförande Anna Kinberg Batra (M).

– Det är olyckligt och kan få återverkningar på kommande regeringars möjligheter att styra landet, sade Kinberg Batra i riksdagsdebatten före beslutet om att spika ramar för utgifter och beräknade inkomster i budgeten för 2014.

I rambeslutet finns en kostnad på tre miljarder för att höja brytpunkten för när en person börjar betala statlig skatt med.

Sänkningen, som de rödgröna och SD redan under torsdagen går vidare för att stoppa, skulle innebära att färre än i dag måste betala skatten. Det berör personer som tjänar över cirka 36 000 kronor i månaden.

Gynnar chefer

– De som får del av skattesänkningen är statsråd, bankchefer och hedgefond-förvaltare, hävdade Fredrik Olovsson, ekonomisk politisk talesperson för S i riksdagen.

Han hävdade också att regeringen lånar till att sänka skatten.

Olovsson försvarade oppositionens åtgärd att väcka ett initiativ i finansutskottet för att, med en lag skriven i riksdagen, sätta stopp.

Enligt uppgift till TT kan ett lagförslag teoretiskt sett vara klart för votering redan 27 november. Den 4 december är ett annat, mer troligt datum.

Inte forcera

– Det vore ju inte ansvarsfullt att forcera processen som det funnits rykte om att några partier vill. Men ska man göra ett historiskt avsteg från praxis och budgetordning som har effekt på flera miljarder och en miljon löntagare då ska det behandlas i god ordning, svarar Anna Kinberg Batra på TT:s fråga om hon har något motdrag mot planerna.

TT: Är du säker på att ni hinner behandla frågan så att beslut kan tas före juluppehållet?

– Det kan jag inte svara på i dag, men vi ska göra det i god ordning och vi ska inte ha någon långbänk.

Om oppositionen håller ihop kommer talman Per Westerberg (M) i ett känsligt läge när förslaget kommer till kammaren. Vägrar han ta upp det, med hänvisning till att det skulle strida mot praxis, kan behandlingen fördröjas och ta en extra vända i KU.

Men det innebär också att talmannen tar strid mot en majoritet i riksdagen. Tar han upp det till omröstning direkt går han emot regeringspartiernas linje om att det strider mot budgetreglerna.

Budgetramarna 2014

  • I och med onsdagens riksdagsbeslut är ramarna för statens utgifter och beräknade inkomster för 2014 tagna.
  • tgifterna i statens budget under 2014 uppgår till 865,7 miljarder kronor.
  • Inkomsterna beräknas till 820,4 miljarder kronor.
  • Budgetsaldot blir då ett underskott på 45,2 miljarder kronor.
  •  Den förändring som de rödgröna och SD arbetar vidare med är att stoppa sänkningen av den statliga skatten. Då skulle inkomsterna bli tre miljarder högre, cirka 823 miljarder 2014.
  • I rambeslutet spikas också ett utgiftstak, inom vilket också pensionssystemet ska rymmas, på 1 107 miljarder för 2014, 1 127 miljarder 2015 och 1 167 miljarder 2016.

Källa: 2013/14 FiU1 (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.