Studiemedel kan ersätta förtidspension för unga

Publicerad

Studiemedel i stället för förtidspension för de som behöver längre tid i skolan. Det är en åtgärd som kan minska antalet unga förtidspensionärer – och som regeringen tittar på just nu.

– Vi har haft en ökning i tio års tid nu. Det är paradoxalt. Vi har de senaste åren varit väldigt framgångsrika när det gäller att hjälpa vuxna människor att undvika förtidspensionering. Vi har mycket mer att göra när det gäller unga människor, säger Ulf Kristersson (M), socialförsäkringsminister.

Studiemedel kan ersätta pension

Ett förslag som regeringen tittar på för att stoppa trenden är att förtidspension vid förlängd skolgång i framtiden ska ersättas av studiemedel.

En annan lösning, som regeringen satsat 90 miljoner kronor på, är att personer med funktionsnedsättning ska få med sig en stödperson in på en arbetsplats.

Men oppositionen menar att nyckeln till problemet ligger i skolan. 

– Av de som har aktivitetsersättning majoriteten inte ens fullgången gymnasieskola. Det behövs stöd och insatser, en ungdomsgaranti som ger de rätten att gå igenom gymnasiet, säger Tomas Eneroth (S), vice ordförande i Socialförsäkringsutskottet.

Unga förtidspensionärer ökar

I går kunde SVT visa att antalet unga förtidspensionörer ökat med 42 procent på 10 år. 2003 förtidspensionerades 21.208 personer. 2012 hade den siffran ökat till 30.239.

Och siffran bara ökar – antalet nybeviljade sjuk- och aktivitetsersättningar har ökat med nära 75 procent under samma period. 2003 var den siffran 3.790. 2012 var samma siffra 6.634.

– Det är en väldigt ömtålig grupp vi pratar om. Ganska många har på goda grunder förtidspension och behöver det, de ska vi inte ta pengarna ifrån. Samtidigt vill vi inte slösa bort någons talang eller någons möjlighet att kunna arbeta. Därför måste man pröva sig fram sakta men säkert, säger Ulf Kristersson (M), socialförsäkringsminister.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.