Sture Bergwall: ”Jag ska ansöka om skadestånd”

Uppdaterad
Publicerad

Sture Bergwall, tidigare Thomas Quick, glädjs över att ha fått resning i de sista tre domarna mot sig och kommer att ansöka om skadestånd för den tid han suttit inlåst.

I dag kom beslutet från hovrätten för övre Norrland.

Sture Bergwall, tidigare Thomas Quick, får resning för de sista tre morden som han tidigare dömts för. Domarna gäller ett dubbelmord i Appojaure utanför Gällivare 1984 då två nederländska turister, Marinus och Janni Stegehuis, hittades knivmördade i sitt tält. Det andra fallet är mordet på Charles Zelmanovits, 15 år, som försvann i Piteå 1976.

Fallet Thomas Quick

Kommer att ansöka om skadestånd

Om Sture Bergwall frikänns från de sista domarna kommer han tillsammans med sin advokat Thomas Olsson att ansöka om skadestånd för den tid han suttit felaktigt fängslad. Det är därefter upp till justitiekanslern att pröva om skadestånd ska utbetalas och i så fall i vilken omfattning.

– Jag har inte tänkt så mycket kring den frågan, förutom att jag kommer att ansöka om det. Men det får bli när de frikännande domarna har kommit, säger Sture Bergwall till SVT.

Dagens resningsbeslut mottogs med glädjetårar.

– Det känns väldigt väldigt väldigt bra. Jag är oerhört ödmjukt tacksam för det här beskedet och jag grät inte ensam när det kom, jag grät tillsammans med min familj och många andra, säger Sture Bergwall.

Vill peka på missförhållande i sin vård

Enligt Sture Bergwall tar hovrätten fasta på föreskrivningen av narkotikaklassat läkemedel på Säters sjukhus i sin skrivning.

– För mig är det väldigt viktigt att man gör den skrivningen och att man pekar på missförhållandena på Säter. Det känns väldigt bra, säger han.

Domarna som Bergwall nu fått resning i kommer på nytt att tas upp av Luleå tingsrätt och Gällivare tingsrätt, enligt hovrättens beslut.

”Jag ska ut härifrån”

– Nu ska vi ju först invänta de sista frikännande domarna i de här tre fallen, och sen efter det så ska jag ut härifrån. Jag vill gå rakt ut. Ut i skog och natur, det är vad jag drömmer om, säger Sture Bergwall.

Om Bergwall frikänns från morden påbörjar hans advokat Thomas Olsson processen att försöka få sin klient utskriven från Säter sjukhus där han genomgått rättspsykiatrisk vård sedan 1992.

Huruvida han kommer att släppas på fri fot eller inte råder det delade meningar om. Till Svenska Dagbladet säger advokat Thomas Olsson att det inte funnits något som indikerar psykisk ohälsa i Sture Bergwalls patientjournaler sedan 2002 och att han därför tror att Bergwall skulle kunna vara en fri man efter sommaren.

Samtidigt säger läkarna på Säters rättspsyk att Bergwall bör vara kvar inom sluten vård framöver.

Fakta

Fälldes för åtta mord

Yenon Levi, 24 år, hittas död 1988. Quick döms 1997, frias 2010.

Therese Johannesen, 9 år, försvinner 1988. Quick döms 1998, frias 2011.

Johan Asplund, 11 år, försvinner 1980. Quick döms 2001, frias 2012.

Trine Jensen, 17 år, hittas död 1981. Gry Storvik, 23 år, hittas död 1985. Quick döms 2000, frias 2012.

Charles Zelmanovits, 15 år, försvinner 1976, hittas 1993. Quick döms 1994. Resning beviljad.

Marinus och Janni Stegehuis dödas 1984. Quick döms 1996. Resning beviljad.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Thomas Quick

Mer i ämnet