Foto: SVT

Superpolis jagar olagliga lastbilar

Publicerad

Som en av få i landet jobbar polisen Sören Johansson på heltid med att stoppa olagliga transporter. På en månad har han tagit in 350 000 kronor från de som bryter mot reglerna.

I Helsingborg finns en polis som nu hyllas av hela transportbranschen för att ha dragit in hundratusentals kronor på bara en månad, från de som inte följer reglerna.   

– Omkring 350 000 kronor har vi fått in på den här månaden. Framförallt är det att de har varit här för lång tid, längre än de sju dagar de får. De kom in med en internationell transport i november eller december och sen har de fortsatt att köra inrikestrafik, säger Sören Johansson.

Stanna i sju dagar

Lagen säger att den som har en internationell transport till Sverige får göra tre andra transporter i Sverige innan den måste lämna landet igen. De får som längst stanna kvar i sju dagar. Vid årsskiftet fick polisen rätt att ta ut en avgift på 40 000 kronor av de som avslöjas med att bryta mot reglerna. Med hjälp av en portabel kortläsare kan polisen kräva in avgiften direkt, vilket gör det svårt för de olagliga chaufförerna att komma undan.

Samtidigt märker Sören Johansson ofta hur utsatt situation chaufförerna befinner sig i.

– Chaufförerna lever under vidriga förhållanden. Låga löner, inga försäkringar. Rent trafikmässigt har de inte ordning på sina arbetstider, transporten i sig är olaglig, dåliga bilar, säger Sören Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.