När vi alltmer lever våra liv uppkopplade, med mobilen, laptopen eller surfplattan som vår ständiga följeslagare, så påverkas också miljön i våra hem. Foto: Scanpix

Surfplattorna förändrar våra hem

Uppdaterad
Publicerad

När vi alltmer lever våra liv uppkopplade, med mobilen, laptopen eller surfplattan som vår ständiga följeslagare, så påverkas också miljön i våra hem.

Det börjar komma en förändrad syn på inredning, där våra hem kommer att bli mer flexibla för att motsvara alla våra behov.

– Möbler måste vara mer än bara en sak. De måste fylla lite fler funktioner. Och det är en utmaning för oss i framtiden att förstå vad är en soffa mer än bara en soffa eller vad är ett matbord mer än bara ett matbord. Vi arbetar, vill vara uppkopplade och vi vill vara kreativa, säger Mia Lundström, creative director på Ikea of Sweden.

Men vi behöver en samlingspunkt och det betyder att soffan i vardagsrummet blir kvar – men den blir större och består av flera delar som kan flyttas omkring alltefter behov.

– I dag lever man i soffan, det skulle jag säga är den stora skillnaden. Man gör sina läxor i soffan, man sitter med laptopen, man äter, framför allt: hela familjen får plats i soffan, säger Eva Ridderström, pressansvarig på Mio.

Slappna av viktigt

Men även om vi numera sitter var och en med varsin lilla surfplatta betyder inte det att vi isolerar oss mer från varandra.

– Jag tror väldigt mycket på tillsammansbegreppet, där man inte ska göra saker individuellt, man vill gärna just nu, trenden för 2013 och 2014 och en tid framöver, så vill man göra saker tillsammans, säger Stefan Nilsson, trendspanare.

Att kunna slappna av hemma blir också allt viktigare. I en stressig och föränderlig värld behövs den lugna vrån mer än någonsin.

– Hela komfortfrågan, att kunna koppla av och slappna av, allt från att sova gott på natten till att sitta i sköna möbler, som är anpassade efter dagens behov, kommer att bli en fokusfråga framöver  – definitivt, säger Mia Lundström.

Mer trångbodda

I takt med att fler människor flyttar in till städerna så blir många också mer trångbodda. Då handlar det om att utnyttja ytorna mer effektivt, samtidigt som  olika platser i hemmet kan få helt nya funktioner.

– Vi skippar ju matbordet, det har vi kommit på att vi aldrig använder. Det är trevligare när man är två att bara sitta framför tv:n, säger Ingrid Hesselvik och Kristoffer Lundström som är på jakt efter en ny soffa.

– Men snarare än att bo på liten yta så handlar det om att bo på en yta där man kan skapa ännu mer utrymme. Men vi behöver förstå att människor bor på mindre och mindre ytor, säger Mia Lundström.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.