Foto: TT

Svag krona gör New York dyrare

Uppdaterad
Publicerad

Dollarn har blivit rejält dyrare det senaste halvåret. Delvis är det Riksbankens fel. Och dollarn kommer snart att bli ännu dyrare, spår SEB.

I mars kostade en dollar omkring 6:30 kronor men har stigit ordentligt sedan dess. Nu ligger dollarkursen och nosar på sju kronor och det betyder att både hotellrummet och middagen på den trendiga restaurangen i New York har blivit ungefär tio procent dyrare. Den stigande dollarkursen pressar också flygbolagen som måste betala flygbränsle som prissätts i dollar.

Fortfarande USA-sug

Men prisökningarna har inte dämpat USA-suget, åtminstone inte ännu.

– USA är alltid populärt, förra året ökade bokningarna med ett par procent men hittills i år med 16 procent så det är stort tryck på bokningarna till USA, säger Maria Gertell på resebyrån Ticket.

– Vi hade som flest bokningar till USA i januari och sedan har det gradvis sjunkit. Men i juli och augusti har det gått upp igen. När det gäller USA är många ute i god tid och har längre framförhållning. Om kronan hade försvagats mot till exempel pundet hade vi nog sett en större effekt.

Samtidigt är det sannolikt att dollarn fortsätter att stärkas och ytterligare tunna ut värdet på svenskarnas semesterkassa i det stora landet i väster. Valutamarknaden styrs i stor utsträckning av centralbankerna just nu, bedömer SEB:s valutaanalyschef Carl Hammer.

– Om man tittar på de tio största valutorna sedan början av det här året så är kronan sämst. Och det beror på att vår centralbank har levererat mer lättnader än vad andra centralbanker har gjort. Sedan har BNP-tillväxten också varit lite sämre än vi prognosticerat, säger Hammer.

Fortsätter försvagas

SEB räknar också med att kronans försvagning mot dollarn kommer att fortsätta. Sverige sitter fast i det ekonomiskt tröga Europa medan den amerikanska tillväxten kan ta fart lite snabbare. SEB spår en dollarkurs på 7:25 kronor 2016. Men Hammer konstaterar också att den prognosen är konservativ. Uppgången för dollarkursen kan bli större än så och han utesluter inte ett dollarpris i intervallet 7:50 till 8 kronor.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.