Svårare att bygga hemmabomber

Uppdaterad
Publicerad

Kemikalier som kan användas för att bygga bomber har länge funnits fritt tillgängliga. Men efter sommaren är det slut med det. Då träder nya regler i kraft, i syfte att försvåra för terrorister.

Privatpersoner kommer framöver att behöva söka tillstånd för att inneha vissa koncentrationer av ämnen. Det handlar om väteperoxid, salpetersyra och nitrometan. Fyra andra ämnen förbjuds samtidigt helt.

– Väteperoxid var det man använde för att göra bomberna i London, så ja – det är ett problem, säger Henric Östmark, forskningschef på FOI och sprängmedelsexpert.

Vill hindra terrorister

Den nya lagen kompletterar en EU-förordning som varit på gång länge. Efter bombdåden i London 2005 och Madrid 2004 började röster höjas om att tillgången på vissa kemikalier borde ses över. Det är också känt att självmordsbombaren i Stockholm försökte köpa bombmaterial hos en billackerare före dådet.

– Det man vill är att försvåra för terrorister. Sedan får man bonuseffekten att det blir svårare för ungdomar att göra det här också.

Redan i dag finns regler om innehav av sprängämnen. Men det här är första gången som sprängämnesprekursorer, det vill säga själva råvarorna, regleras.

Jägare berörs

Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), som kommer att sköta de nya tillstånden, är det främst vissa grupper som kommer att märka av de nya reglerna.

– Den stora användningen är när jägare bleker jakttroféer. Vi har ju 300.000 jägare i landet, så det är de som får den största påverkan, säger Ingemar Malmström, chef för enheten för farliga ämnen på MSB.

Berörs gör även de som kör radiostyrda flyg och båtar, där nitrometan används som bränsle.

TT: Kommer det vara svårt att få de här tillstånden?

– Inte om du har ett legitimt skäl. Men det kommer att kontrolleras, eftersom avsikten är att kemikalierna inte ska hamna i händerna på olämpliga personer.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.