”Magkänsla avgör vem som får kontaktförbud”

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnan dödades bara en månad efter att hon ansökt om kontaktförbud för den man som misstänks ha mördat henne. Stiftelsen ”Tryggare Sverige” kritiserar nu de stora skillnaderna i tolkningen av lagen.

På fredagsmorgonen sköts en kvinna i 45-årsåldern till döds på en parkering i Göteborg. En 50-årig man som hon levt tillsammans med har gripits för dådet.

– Vi känner en stor frustration över att det händer gång på gång när vi faktisk har världens bästa lagstiftning enorma resurser och mycket kunskap, säger Magnus Lindgren på stiftelsen Tryggare Sverige. Stiftelsen är en partipolitiskt obunden organisation som arbetar för att stödja brottsoffer.

Mördad kvinna Göteborg

Nekades besöksförbud

Kvinnan ansökte om kontaktförbud för den man som nu misstänks ha mördat henne men åklagarmyndigheten beslutade den 28 januari att inte meddela mannen kontaktförbud.

– Vi ser att i många av de fall där kvinnor dödas har de varit i kontakt med olika myndigheter. Polisen, socialtjänsten, hälso- och sjukvården. Så jag är inte förvånad över uppgifterna om det som har inträffat nu i Göteborg, säger Magnus Lindgren.

Vad beror det på?

– Enkla svaret är att det är enskilda tjänstemän inom åklageriet som gör bedömningar av risker utifrån sin egen magkänsla.

Enligt Magnus Lindgren är stort problem att det är stora skillnader mellan hur olika åklagarkammare i Sverige tolkar lagen och utfärdar kontaktförbud.

– Göteborg tillhör de åklagarkammare som är mest restriktiv med att utfärda kontaktförbud, bara ett av tio meddelas. I andra åklagarkammare som Norrköping och Uddevalla är de mycket mer ”generösa” med att bevilja kontaktförbud.

”Beror på bedömningar utifrån magkänsla”

Det skulle betyda att om en person har oturen att drabbas av ett brott i en del av landet där åklagarkammaren är restriktiv har den betydligt sämre möjligheter att få ett kontaktförbud.

Och Magnus Lindgren tror inte att det beror på att det rör sig om olika typer av fall.

– Nej. Det beror på att det råder olika kulturer i olika åklagarkammare vilket gör att man bedömer olika. Enskilda tjänstemän gör bedömningar utifrån sin magkänsla och cheferna följer inte upp.

Enligt polisen i Göteborg har frågan dock behandlats korrekt.

–  Det fanns inte tillräckligt med substans i anmälningarna för att det skulle hålla, säger polisens presstalesman Björ Blixer till Västnytt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mördad kvinna Göteborg

Mer i ämnet