Foto: TT

Svårt för avhoppare från gymnasiet

Uppdaterad
Publicerad

Bland de ungdomar som hoppar av gymnasieskolan hade 28 procent ett jobb eller studerade fem år senare. Bland ungdomarna med gymnasieexamen var andelen 75 procent.

Det visar en ny rapport från Skolverket om vad ungdomar gör efter gymnasieskolan.

”Vår rapport visar tydligt hur viktigt det är att ungdomar lyckas i gymnasieskolan för att få jobb eller kunna studera vidare. Skolan kan göra mycket för att motivera elever att fullfölja sina studier. Det handlar om bättre stöd till elever som riskerar att hoppa av och bättre studie- och yrkesvägledning”, kommenterar Skolverkets överdirektör Helén Ängmo.

Bland de ungdomar som hoppat av gymnasieskolan i årskurs 1 eller 2 var det över en fjärdedel som varken arbetade eller studerade fem år efter att de lämnat gymnasieskolan. Ytterligare 32 procent hade en svag eller osäker ställning på arbetsmarknaden.

Tre procent studerade vidare på högskola och 15 procent fanns i andra studier som kommunal vuxenutbildning och folkhögskola fem år efter att de lämnat gymnasieskolan.

Flest i jobb efter fordonsprogrammet

De tre program där störst andel ungdomar var etablerade på arbetsmarknaden ett år efter gymnasieskolan var fordonsprogrammet (53 procent), byggprogrammet (52 procent) och energiprogrammet (49 procent). Dessa program har en stor majoritet män.

Den kvinnodominerade yrkesutbildning som hade störst andel etablerade på arbetsmarknaden ett år efter de lämnat gymnasieskolan var omvårdnadsprogrammet med 34 procent. Bland ungdomarna som läst omvårdnadsprogrammet var det också en stor andel, 22 procent, som gick vidare till högskolestudier.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.