Den här lilla kissen är inte lika uppskattad som sina röda kompisar. Foto: TT

Få vill ha en svart katt

Uppdaterad
Publicerad

Katthemmen är fulla av svarta katter som letar nya hem. Men när någon vill adoptera är de svarta missarna ofta chanslösa.

– De säljer sig inte lika bra på bild som de rödhåriga, säger Ewa Edström på Stockholms katthem.

Den brittiska djurskyddsföreningen RSPCA ger husrum åt över 1 000 övergivna katter. Av dessa är 70 procent svarta eller svartvita, uppger tidningen the Guardian.

Enligt Ewa Edström är svart även den dominanta färgen vid katthemmen i Sverige.

– Det är allmänt känt att svarta och svartvita katter har svårare att hitta nya hem än katter med andra färger.

Kan bero på vidskepelse

Hon tror att det delvis beror på vidskepelse men framför allt att svarta djur gör sig sämre på fotografier.

– Deras anletsdrag är svårare att fånga. De som kommer till oss har ofta sett en bild på en rödhårig eller långhårig katt på vår hemsida. Det är väldigt sällan de kommer efter att ha sett en bild på en svart katt.

Händer att personligheten övertygar

Men även om de blivande ägarna inte fastnar för de svarta katternas foton kan de ändå låta sig charmas när de besöker hemmet.

– Det händer att människor blir väldigt förtjusta när de väl träffar katten, även om de fastnat för någon annan på hemsidan. Många av katterna har helt fantastiska personligheter och det är det man ska titta på, säger Ewa Edström.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.