Svårt rekrytera deltidsbrandmän

Publicerad

Många kommuner har svårt att rekrytera deltidsbrandmän. I vissa kommuner är läget så allvarligt att man tidvis inte kan upprätthålla beredskapen. Det visar en ny utredning.

I tätorten Rimbo i Norrtälje kommun sköter 18 deltidsbrandmän beredskapen i räddningstjänsten. De rycker ut på upp till 150 uppdrag per år.

Många kommuner är beroende av deltidsbrandmän för att sköta beredskapen. I Rimbo har till exempel ambulansen tjugo minuters körtid från Norrtälje och vid ett hjärtstopp är det alltför lång tid.

– Det är alltid utmanande och spännande, annars skulle man inte hållit på, säger Peder Lundin som jobbat 14 år som deltidsbrandman i Rimbo.

Nära kritisk gräns

Men det blir svårare och svårare att rekrytera brandmän och nu börjar man närma sig en kritisk gräns för bemanningen inom räddningstjänsten.

– Det innebär att man tillfälligt och delvis står utan räddningstjänst och det tycker vi är allvarligt, säger Håkan Axelsson på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. som på regeringens uppdrag utrett situationen.

I Rimbo känner man igen problemen:

– Vi har också haft problem med rekryteringen, säger Peder Lundin, deltidsbrandman i Rimbo. Det här är en pendlarort, så många jobbar ofta utanför samhället och det fungerar inte om man är deltidsbrandman, man måste vara på orten.

Jobbpendling problem

Jobbpendlingen pekas också ut som huvudproblemet när det gäller rekryteringen av deltidsbrandmän i MSB:s rapport.

– En kortsiktig lösning på problemet vore att rekrytera fler kvinnor. Det skulle lösa problemen under några år framöver, Men vi tror också på en annan sorts anställningsform, en blandning av att man är brandman, men också får andra uppgifter. Kombitjänster brukar vi kalla det, säger Håkan Axelsson på MSB.

Peder Lundin är i alla fall säker på att han kommer att fortsätta som deltidsbrandman:

– Jag kommer nog att vara det tills de har lessnat på mig.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.