I oktober 2011 tog Ulrika Holmström och Adrian ”Kudo” Bento med sig då sju månader gamla dottern Diamanda till Argentina. Under fem månaders föräldraledighet skulle de umgås med fadern Kudos familj och vänner. Diamanda skulle få träffa sin farmor och farfar.
Men problemen började bara efter en månad. Diamanda började plötsligt att hosta och hade drabbats av problem med luftvägarna. Till en början var problemen inte så allvarliga, men senare blev Diamanda allt mindre kontaktbar och tappade förmågan att greppa saker. Hon slutade också att le.
”Ett chockerande besked”
Det visade sig att Diamanda hade drabbats av en neurologisk sjukdom, en aggressiv form av barnepilepsi.
– Det var ett väldigt chockerande besked. Men vi kom i kontakt med en otroligt bra neurolog som hittade rätt medicinering och snart blev Diamanda bättre, säger Ulrika Holmström till SVT Nyheter.
Men sedan kom problemen tillbaka. I mars 2012, när väskorna var packade för att åka tillbaka till Sverige, drabbades Diamanda återigen av kraftigt hosta. Problemen med luftvägarna hade kommit tillbaka och familjen fick återigen åka till sjukhuset.
Till slut hamnade Diamanda på intensivvårdsavdelningen med respirator. Där har hon legat kvar sedan dess och blivit långsamt bättre. Föräldrarna turas nu om att umgås med dottern på sjukhuset, och hon har börjat le igen.
Måste flygas med sjuktransport
Nu när Diamanda börjat bli bättre vill familjen åka hem till Sverige. Enligt de svenska läkarna skulle de kunna flyga hem med reguljärflyg, men flygbolagen godkänner inte det och därför måste Diamanda flyga med sjuktransport. Flyget hem kostar mellan 600.000 och 700.000 kronor och de har än så länge inte kunnat få någon hjälp av försäkringsbolaget eller svenska myndigheter.
Familjen hade köpt reseförsäkring som till en början täckte de dyra medicinerna, men när de sökte ersättning för problemen med luftvägarna fick de veta att försäkringen bara gäller i 60 dagar efter det första läkarbesöket.
– Vi hade blivit informerade om att vi inte skulle få någon ersättning för luftvägsproblemen. När Diamanda togs in på intensiven blev det så kaotiskt att vi missade att förlänga försäkringen. Nu kan vi inte förlänga den i efterhand. Vi är inte säkra på om reseförsäkringen skulle täcka hemtransporten, men enligt de indikationer vi fått skulle försäkringen inte hjälpa, säger Ulrika Holmström.
Kan låna pengar på ambassaden
Enligt Catarina Axelsson på Utrikesdepartementets presstjänst är det vanligaste att reseförsäkringar täcker flygtransporter.
– Om man inte har en försäkringen som hjälper är första steget för ambassaden i landet att gör vad de kan för att hjälpa personer att själva komma ur situationen. I värsta fall kan man ansöka om att låna pengar för att komma hem, säger hon.
Ett sådant nödlån har familjen ansökt om, men ännu inte fått något besked om.
Inte heller hemförsäkringen eller den svenska sjukförsäkringen kan erbjuda någon hjälp.
Har varit utomlands för länge
Dessutom har Försäkringskassan slutat betala ut ersättning för vård av sjukt barn, eftersom att de varit utanför EU i mer än sex månader. Även sjukpenning och barnbidraget har dragits in, av samma anledning. För att klara sig ekonomiskt i Argentina har de tagit ut semester och tjänstledighet och Ulrika har börjat jobba på distans.
– Det är viktigt att få hem Diamanda för att vi tror att hon kommer att få bättre förutsättningar för att bli frisk. I Sverige finns avdelningar som är speciellt anpassade för barn i hennes situation där hon även kan få med rehabilitering. Dessutom har det här tagit hårt på vår ekonomi. Att komma hem betyder att vi kan börja jobba och få ersättning för vård av sjukt barn och barnbidrag. Vi som familj skulle må bättre.
”Känns orättvist”
Ulrika säger att hon har förståelse för att det handlar om de svenska institutionernas lagar och regler, men att hon hade hoppats på någon form av flexibilitet med tanke på situationens omständigheter.
– Det känns orättvist. Vårt lilla barn är svensk medborgare och det är väldigt många, både i Sverige och Argentina, som har blivit upprörda att hon inte får någon hjälp att komma hem.
Har startat insamling
För att få ihop pengarna började familjen att vädja till släkt och vänner för hjälp. Mejlen till vännerna drog in runt 200.000 kronor. Därefter började de vända sig till allmänheten och skapade både hemsidan diamanda.se och en Facebook-sida som hittills fått över 700 ”likes”. Speciellt på Facebook har Ulrika märkt av ett enormt genomslag.
– Vi hade en hel del tveksamheter att gå ut så brett med en ganska personlig berättelse. Det känns omtumlande, men det känns också väldigt bra. Kampanjen har verkligen tagit enorm fart och överstigit våra förväntningar. Vi har även fått otroligt mycket hjälp och stöd, inte minst från Diamandas mor- och farföräldrar. Vi är jätteglada för all hjälp, Ulrika Holmström.
Familjens fall har uppmärksammats i både svenska och argentinska medier och Ulrika berättar att hon fått svar från personer i Spanien, Angola och Brasilien. I Portugal har ett kafé tagit på sig att driver en egen insamling.
På drygt fem dagar har webbkampanjen samlat in drygt 100.000 kronor i donationer från personer som berörts av Diamandas historia.
– Det känns som att jag nu vågar börja hoppas att det ska lösa sig ganska snart. men samtidigt har vi hoppats så många gånger, men nu känns det mer hoppfullt än någonsin, säger Ulrika Holmström till SVT Nyheter.