Foto: SVT

Åtalas för smuggling av förbjuden utrustning till Iran

Uppdaterad
Publicerad

En person åtalas för att ha försökt smuggla avancerad teknisk utrustning till Iran. Den kan användas vid anrikning av uran och det är ett brott mot de internationella sanktionerna. Målet är det första i sitt slag i Sverige.

Fallet har förgreningar över flera världsdelar men utgår från ett bostadsområde i Lund. I en av lägenheterna låg tidigare ett litet bolag som nu anklagas för att ha försökt smuggla förbjuden utrustning till Iran.

Historien rullades upp när svenska tullen gjorde en stickprovsundersökning av ett kolli som officiellt skulle till Dubai. Men adresslapparna på lådorna angav en annan slutdestination: Teheran.

Används för framställning av anrikat uran

I lådorna fanns avancerad teknisk utrustning som står på EUs sanktionslista: vacuumpumpar och ventiler som är helt nödvändiga när man anrikar uran.

–Det här är inga vanliga vaccumpumpar. De är av en typ som är mycket korrosionsbeständig. Just den typ som är nödvändig för framställning av anrikat uran, säger Daniel Nord, avdelningschef på Inspektionen för Strategiska Produkter, ISP.

Pumparna skulle kunna användas i bränsleindustri eller mejerier, men de är av ett så avancerat slag att det inte är troligt, menar Daniel Nord.

Sanktioner mot kärnvapenhot

Listan över det som är förbjudet att sälja till Iran växer ständigt. Bakgrunden är misstanken om att Iran bygger upp kärnvapen. Därför har FN genom flera resolutioner inrättat omfattande sanktioner mot Iran, sanktioner som EU anslutit sig till och förstärkt.

Men sanktionsmål är ovanliga i Sverige och detta är första gången det handlar om Iran, uppger vice chefsåklagare Agnetha Hilding-Qvarnström.

Den åtalade bestrider brott

Mannen som nu åtalas för sanktionsbrott kommer ursprungligen från Iran men är svensk medborgare. Varken han eller hans advokat vill ge någon kommentar utöver den att han bestrider brott.

I januari tas fallet upp i Lunds tingsrätt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.