Foto: Scanpix

UD förteget om svensk gripen för terrorbrott

Uppdaterad
Publicerad

En svensk man har gripits i Spanien, enligt expressen.se misstänkt för terroristbrott.

– Vi känner till att det rör sig om en svensk man i 65-års åldern som är frihetsberövad i Spanien. Svenska ambassaden i Madrid följer ärendet och söker ytterligare information, säger Catarina Axelsson vid utrikesdepartementets presstjänst till SVT Nyheter.

Hon säger också att mannen, som är hemmahörande i södra Sverige, har en advokat.

Polisräd mot misstänkta aktivister

Enligt spanska El Mundo greps mannen i går när spansk och fransk polis gjorde en samordnad aktion mot personer som misstänks tillhöra den kurdiska separatiströrelsen PKK i Frankrike och Spanien.

Polisen tror att de gripna har hjälpt till att finansiera PKK:s väpnade verksamhet och deras propagandaapparat.

Enligt Europa Press är de frihetsberövade i Spanien misstänkta för att ha pressat landsmän på ”revolutionsskatt”. Syftet med indrivningen ska ha varit att finansiera inköp av sprängmedel och vapen för terroraktioner i Turkiet.

– Mannen ännu inte är åtalad och vi kan därför inte ge kommentarer om eventuella brottsmisstankar, säger Catarina Axelsson.

Ställs inför domare på fredag

Sammanlagt greps 16 personer i Frankrike och sex i Spanien. Vid gripandena i Frankrike beslagtog polisen 28.000 euro och vapen. 65-åringen greps tillsammans med fyra andra i Madrid.

De sex gripna i Spanien kommer att ställas inför en domare på fredagen, rapporterar nyhetsbyrån Europa Press.

Det sker i Audiencia Nacional, en särskild domstol i Madrid som hanterar brottmål av nationell omfattning såsom terrorism. Efter att ha hört de misstänkta beslutar domaren om de ska häktas eller inte.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.