Foto: TT

Svensk Handel: Porta vanesnattare

Uppdaterad
Publicerad

Butiker måste kunna porta kända snattare. Det säger Svensk Handel som nu kritiserar en utredning som nyligen föreslagit att det inte ska vara möjligt.

Snatterier kostar handeln över fyra miljarder varje år, och många snatterier utförs av vanesnattare som är kända av butikspersonalen. Dessa vill handeln nu kunna porta, på samma sätt som idrottsarenor håller huliganer ute. Ett tillträdesförbud som är olagligt att bryta skulle vara avskräckande tror Svensk Handel.

– Det kan inte vara helt vidöppet i en butik, utan det finns situationer där butiksägaren måste ha möjlighet att stoppa personer från att komma in, säger Anders Thelin, jurist på Svensk handel.

Inte olaga intrång i dag

Svensk Handel vill kunna porta även andra oönskade personer som till exempel hotar eller är störande. I dag kan inte butiker köra ut någon oönskad person. Det går bara om det är någon som begår brott eller är riktigt störande.

I praktiken kan butikerna inte ens hindra någon från att komma in. I en affär gäller inte lagen om olaga intrång utan det räknas som en plats dit allmänheten har en grundlagsskyddad rätt till tillträde. Egendomsskyddsutredningen slog i december fast att den rätten väger tyngre än viljan att stoppa futtiga brott som snatteri. Men det kritiserar nu alltså handeln i sitt remissvar.

– Jag tror att den allmänna uppfattningen är att man har rätt att freda sin butik. Framförallt när det gäller små butiker. Det kan ju vara att jämföra nästan med sitt eget hem.

Men istället för att porta en återfallssnattare, räcker det inte att ingripa när han eller hon begått ett brott?

– Det blir ohållbart om en person kommer in varje dag och hotar ägare och personal. Då är det väl bättre att stoppa honom eller henne redan innan?, säger Anders Thelin.

Portad från enda matbutiken?

Under slutet av 80-talet och början av 90-talet kunde butiker hävda olaga intrång, men det stoppades av Högsta domstolen 1995. Sedan dess har ett tillträdesförbud utretts flera gånger, men varje gång har handeln blivit besviken. Något sådant förbud har inte blivit verklighet.

Egendomsskyddsutredningen säger att det finns flera skäl att inte införa ett sådant förbud. Tyngst väger den grundlagsskyddade rätten att gå var man vill på allmän plats. Det finns även en risk för diskriminering. Utredningen konstaterar också att utfärdandet av förbud inte kan vara upp till enskilda affärsidkare. Och om det ska vara domstolars sak att avgöra blir detta ytterligare en uppgift för det redan belastade rättsväsendet. Det finns även praktiska problem: ska man kunna porta någon från ortens enda matbutik?

Politiskt stöd

Det är inte heller klarlagt att ett tillträdesförbud skulle vara avskräckande. Svensk Handel tror dock att ett förbud skulle kunna ha en sådan effekt.

– Vi tror att det finns en ökad möjlighet att personer faktiskt skulle avhålla sig från att gå in i en butik där man har misskött sig.

Även om utredningen inte föreslår ett tillträdesförbud finns ett förslag på hur det skulle kunna se ut.

– När vi har träffat politiker har vi fått hyggligt stöd. Inget parti har förkastat idén så länge det finns en domstolsprövning. Så jag har rätt goda förhoppningar om att det ska kunna ske någonting på området, säger Anders Thelin.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.