Foto: Scanpix

Svensk bakom historiskt påveutspel

Uppdaterad
Publicerad

Påvens uttalande i går där bland annat homosexuella välkomnas i katolska kyrkan ses redan som historiskt. Jesuitprästen Ulf Jonsson i Uppsala är en av upphovsmännen bakom utspelet.

SVT Nyheter möter en påtagligt nöjd jesuitpräst i dag, dagen efter påven Franciskus uttalande i en jesuitisk tidskrift, som i många katolska medier omtalas som ”historisk”. Ulf Jonsson, präst hos jesuiterna i Uppsala var nämligen själv en av dem som i somras tog initiativ till påvens utspel, ett initiativ som påven nappade på:

– Jag var med och kläckte idén till den här intervjun. Vi var ett femtontal jesuitpräster från olika håll i världen som träffades i början av juni i Lissabon. Vi diskuterade situationen i kyrkan och hur det är med den nye påven. Då kom vi på att vi ville ge honom möjlighet att i en lång intervju förklara sig lite mer ingående. Vi framförde förslaget till honom och han nappade på det.

Intervjun har beskrivits som historisk, hur stor är kursändringen?

– Han gör inga jättestora ändringar i läran eller så, det gör han inte. Det verkligt nya är att han talar om de här sakerna på ett annat sätt, i ett annat tonläge. Om tidigare dokument har fokuserat på regler och bestämmelser, så ställer Franciskus istället människan i centrum och frågar hur kyrkan kan hjälpa människan att växa.

Vad innebär detta konkret för homosexuella, frånskilda och kvinnor som har gjort abort?

– Jag tror det kommer att betyda mycket. Påven säger att kyrkans läror på de här punkterna inte får användas på det sätt att man pekar finger åt folk och diskriminerar dem. Detta kan leda till en annan stämning och atmosfär inom kyrkan gentemot dessa grupper.

Blir det nu en varmare och mer omfamnande kyrka, där alla känner sig mer välkomna och inte fördömda?

– Ja, jag tror att det kommer att förändra stämningen i kyrkan och inte minst bilden av katolska kyrkan som man har utifrån.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.